You are here

Επιστροφή Χρημάτων: Το Ανώτατο θα κρίνει τη συνταγματικότητα

28/07/2002 16:19
Τι δηλώνει ο ΑΛ. Μαρκίδης

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα, να αποφανθεί εάν οι πρόνοιες του Νόμου που ψήφισε την Πέμπτη η βουλή για την επιστροφή χρημάτων από εταιρίες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΧΑΚ είναι, ή όχι, συνταγματικές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει ότι εάν εγερθεί θέμα συνταγματικότητας του Νόμου για επιστροφή χρημάτων υπάρχει η ανάλογη διαδικασία παραπομπής στο Ανώτατο, πριν επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή σε βάρος οποιασδήποτε επηρεαζόμενης εταιρίας.

Το Ανώτατο λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα εξετάσει κατά πόσο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε συνταγματικές πρόνοιες. Γι αυτό και δεν αποκλείεται, είπε, αρκετές εταιρείες που επηρεάζονται από την ψήφιση του Νόμου που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, θα προσφύγουν στο Ανώτατο.

Ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι αυτή τη φορά η προσφυγή θα εξετασθεί από την ολομέλεια του Ανωτάτου, καθώς στην προηγούμενη υπόθεση Λαπέρτα, ασχολήθηκε κλιμάκιο του Εφετείου και όχι της ολομέλειας του. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει και με πιο δικαιολογητικό θα παραπεμφθεί στο Εφετείο η όλη υπόθεση, που είναι η μέθοδος, όπως είπε, της επιφύλαξης του νομικού σημείου για γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ρωτήθηκε κατά πόσο ο Νόμος που ψήφισε η βουλή την περασμένη Πέμπτη για επιστροφή των χρημάτων από εταιρείες που άντλησαν κεφάλαια από τη κεφαλαιαγορά και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ, θα αποδειχθεί και αυτός αντισυνταγματικός βάσει του προηγούμενου της υπόθεσης Λαπέρτα. Ο κ. Μαρκίδης απάντησε:

"Η υπόθεση Λαπέρτα είναι απόφαση ενός κλιμακίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν έχει σταθεροποιηθεί σχετική νομολογία. Ενδεχομένως η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην συμφωνήσει και να ακολουθήσει άλλη γραμμή. Άρα το θέμα της αντισυνταγματικότητας εξειδικεύεται στα γεγονότα Λαπέρτα που δεν έχει οριστικά επιλυθεί όπως προανέφερα.

Πρέπει να σας πω ότι η εφαρμογή του κάθε Νόμου έχει δυσκολίες. Και στην περίπτωση του Νόμου που η βουλή ψήφισε την περασμένη Πέμπτη υπεισέρχεται ο παράγοντας άνθρωπος (επενδυτής) καθώς είναι οι απλοί άνθρωποι που έδωσαν χρήματα στις εταιρίες αυτές, που δεν είναι ακόμη στο ταμπλό του ΧΑΚ, με την προοπτική ότι θα εμπορεύονται τους τίτλους τους στις εκάστοτε καθημερινές τιμές στο Χρηματιστήριο Αξιών. Οι μέτοχοι αυτοί βρέθηκαν να είναι κάτοχοι τίτλων εταιριών που δεν είναι στο χρηματιστήριο και αυτός ασφαλώς δεν ήταν ο σκοπός των επηρεαζόμενων όταν έδωσαν τα χρήματα τους για να αγοράσουν μετοχές. Υπό αυτή, λοιπόν, τη γωνία τίθεται το θέμα."