You are here

Στα δικαστήρια 123 υποθέσεις

04/07/2002 07:26
Σε 181 περιπτώσεις επεστράφησαν χρήματα
σε επενδυτές

SOS: Οι ποινικές διώξεις ωστόσο «κρέμονται από μια κλωστή»


Προς το τέλος της διερεύνησης και των 570 καταγγελιών που υποβληθεί για μη επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές, βρίσκεται η Γενική Εισαγγελία, και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 477. Σε 181 περιπτώσεις τα χρήματα επεστράφησαν στους παραπονούμενους επενδυτές, ενώ σε 123 υποθέσεις προχωρά η διαδικασία ποινικών διώξεων.

Παράλληλα, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη βρίσκεται προς αξιολόγηση για καταχώρηση ή μη ποινικής δίωξης, το πόρισμα της έρευνας ποινικών ανακριτών της Εισαγγελίας που αφορά «μεγάλη υπόθεση» η οποία έχει καταγγελθεί από τον ΠΑΣΕΧΑ.

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος προέβη στις σχετικές παρατηρήσεις ύστερα από τη χθεσινή συνεδρία των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της βουλής, επισημαίνει ότι το μέλλον όλων αυτών των ποινικών διώξεων (περί άρνησης ή παράλειψης επιστροφής χρημάτων) θα κριθεί ουσιαστικά, ανάλογα με την απόφαση του Εφετείου, στο οποίο εκκρεμεί υπόθεση στην οποία έχει εγερθεί θέμα συνταγματικότητας των σχετικών νομοθεσιών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνεδρίασης, οι επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕ), με το πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με το Γενικό Εισαγγελέα και το βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης στόχος των συνομιλιών αυτών ήταν αφενός, η αποφυγή «διπλής δουλειάς» μεταξύ της βουλής και της ΔΕ που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, αφετέρου δε, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι έρευνες της βουλής να επηρεάσουν τις εν εξελίξει ποινικές και άλλες διοικητικές έρευνες.

Όπως είπε ο κ. Πουργουρίδης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο επιτροπές της βουλής στη δεύτερη έρευνα, το ουσιαστικό έργο της οποίας θα ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου, με πρώτη υπό διερεύνηση εισηγμένη εταιρία στο ΧΑΚ τη Marketrends. Οι δύο επιτροπές με μια μικρή διακοπή μέσα στον Αύγουστο θα συνεχίσουν τις έρευνες καθ’ όλη τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ενημέρωσε τις δύο επιτροπές για τις σοβαρές υποθέσεις που τελούν υπό σοβαρή διερεύνηση είτε πρόκειται για ισχυρισμούς για παραπλανητικά ενημερωτικά δελτία, είτε πρόκειται για χειραγώγηση τιμών προς καταδολίευση μετόχων, είτε πρόκειται γι άλλα ποινικά αδικήματα.

Οι δύο επιτροπές, την επόμενη Τετάρτη θα αξιολογήσουν το υλικό που τέθηκε ενώπιον τους στις τρεις συναντήσεις, αφού όπως είπε ο κ. Πουργουρίδης «έχουν αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία μέσα από τις συναντήσεις αυτές οι οποίες και θα τις βοηθήσουν να κάνουν αποτελεσματικά το περαιτέρω έργο της διερεύνησης τους».

Τόνισε επίσης, ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τη ΔΕ, τη Κεφαλαιαγορά και το Γενικό Εισαγγελέα με τον οποίο οι επιτροπές θα είναι σε διαρκή επαφή.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα παραπεμφθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της βουλής, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το διορισμό επιπρόσθετων ποινικών ανακριτών για να επισπευσθεί το έργο των ανακρίσεων και να τελειώσει όσον το δυνατό συντομότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη