You are here

Στις 25 Ιουλίου η πρόταση Κλεάνθους

11/07/2002 13:29
Νέα προσθήκη: Μόνο φυσικά πρόσωπα θα δικαιούνται

Αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου, τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος πριν από τις θερινές διακοπές, η πρόταση του βουλευτή Νίκου Κλεάνθους για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές.

Η προγραμματισμένη για σήμερα ψήφιση της εν λόγω πρότασης Νόμου (δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη) κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί για την επόμενη και τελευταία συνεδρία του Σώματος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τη Γενική Εισαγγελία αφού το όλο πρόγραμμα της Ολομέλειας διαφοροποιήθηκε ενόψει της πρώτης κηδείας που τελείται σήμερα το απόγευμα, του υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, εκ των πέντε εκλεκτών αξιωματούχων της Εθνικής Φρουράς που έχασαν χθες τη ζωής τους κατά τη πτώση ελικοπτέρου στη κοίτη του ποταμού Διάριζου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη σχετική πρόταση Νόμου έχει προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων θα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου, όλες οι πρόνοιες της πρότασης Νόμου θα τεθούν προς εξέταση και αξιολόγηση ως προς τη συνταγματικότητα τους, από τη Γενική Εισαγγελία, ενόψει και της γνωστής απόφασης του τριμελούς Εφετείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Λαπέρτας». Όπως μάλιστα, δήλωσαν στην εφημερίδα «Αλήθεια» οικονομικοί παράγοντες του τόπου (οι οποίοι δεν κατονομάζονται) τα πάνω κάτω στην κυπριακή οικονομία θα φέρει τυχόν έγκριση της πρότασης για επιστροφή των χρημάτων στους επενδυτές από τις εταιρείες εκείνες οι οποίες έχουν εισπράξει χρήματα, αλλά δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνουν ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων μη εισηγμένων σε τέτοιο βαθμό, που θα οδηγήσουν σε αρνητικές ανακατατάξεις την οικονομία του τόπου γενικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο έκανε δεκτή την έφεση του Πανίκου Λαπέρτα, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο για παράλειψη υποβολής αίτησης για ένταξη της εταιρείας του (Lapertas Fisheries Ltd) στο ΧΑΚ εντός της προθεσμίας των 8 μηνών που έθετε ο νόμος 42(1) του 2000. Το Ανώτατο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο επειδή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, επεμβαίνει ανεπίτρεπτα στο δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και επικερδούς εργασίας, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 25 του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο εισηγητής της πρότασης νόμου για επιστροφή χρημάτων, Ν. Κλεάνθους, κρίνει ότι η απόφαση του Ανωτάτου «δεν εμποδίζει και δεν επηρεάζει» τη δική του πρόταση, αφού θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου αφορά την υποχρέωση των εταιρειών να ενταχθούν εντός οκτώ μηνών στο ΧΑΚ (βάσει του άρθρου 3 του νόμου 42(1) του 2000) και όχι την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν χρήματα που εισέπραξαν από επενδυτές με την προοπτική της εισαγωγής των τίτλων τους στο πάτωμα. Το Ανώτατο δεν τοποθετήθηκε ούτε και επί της ύπαρξης ή όχι συνταγματικού κωλύματος ως προς την αναδρομικότητα της πρόνοιας για επιστροφή χρημάτων, αλλά ούτε και αν με το νόμο 42(1) του 2000 πλήττεται το ελεύθερο του συμβάλλεσθαι.

Η πρόταση Κλεάνθους

Την επιστροφή χρημάτων σε διάστημα 7 ημερών και με τόκο 7% από όσες εταιρείες εισέπραξαν χρήματα από επενδυτές, προβλέπει η σχετική πρόταση νόμου, η οποία αφορά και περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Συγκεκριμένα η πρόταση προνοεί: «Εκδότης ο οποίος υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων του στο χρηματιστήριο, αλλά του οποίου οι τίτλοι δεν έχουν εισαχθεί στο ΧΑΚ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου ή εταιρεία που δεν υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων της στο ΧΑΚ, αλλά εισέπραξε χρηματικά ποσά ή ανταλλάγματα με την υπόσχεση παροχής τίτλων που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο, έχει υποχρέωση να επιστρέψει σε οποιοδήποτε πρόσωπο κατέβαλε τέτοιο χρηματικό ποσό ή αντάλλαγμα καθοιονδήποτε χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Ο οποίος το απαιτεί γραπτώς το χρηματικό αυτό ποσό ή το αντάλλαγμα που εισπράχθηκε με προοπτική την παροχή τίτλων ή με παραστάσεις εισαγωγής των τίτλων αυτών στο ΧΑΚ το αργότερο μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την ημερομηνία που αυτά καθίστανται απαιτητά εν τόκος προς 7% από την ημερομηνία εισπράξεώς τους. Νοείται ότι το δικαίωμα αυτό έχουν και πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους τίτλους εταιρείας η οποία υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με τα πιο πάνω, αλλά οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ ή και πρόσωπα που δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί και δεν έχουν στην κατοχή τους, τους εν λόγω τίτλους».

Για τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών η πρόταση νόμου προνοεί: «Την ίδια πιο πάνω αξίωση έχει οποιοδήποτε πρόσωπο που κατέβαλε χρηματικό ποσό ή αντάλλαγμα καθοιονδήποτε χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, έναντι εκδότη εισηγμένου στο ΧΑΚ, ο οποίος έχει εξαγοράσει εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων της στο ΧΑΚ ή έχει συγχωνευθεί με τέτοια εταιρεία και η οποία μέχρι της στιγμής της εξαγοράς της ή της συγχωνεύσεώς της δεν είχε εισαγάγει τους τίτλους της στο ΧΑΚ. Νοείται περαιτέρω ότι σε περίπτωση προσώπου που έχει προβεί σε μεταβίβαση των τίτλων εταιρείας η οποία υπέβαλε αίτηση αλλά οι τίτλοι της οποίας δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ ή σε περίπτωση εκδότη που δεν υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων του στο ΧΑΚ, το ίδιο πιο πάνω δικαίωμα έχει ο μεταβιβάσας τους τίτλους και η αξίωσή του εκτείνεται μόνο, μέχρι του χρηματικού ποσού ή του ανταλλάγματος που αρχικά με οποιοδήποτε τρόπο κατέβαλε, εν τόκος προς 6%».

Αναφορικά με τις ποινές η πρόταση νόμου προβλέπει: «Εκδότης ο οποίος παραβαίνει τις διατάξεις είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη ή σε πρόστιμο μέχρι £50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές».

Του Κυριάκου Κυριακίδη