You are here

Αμετάβλητο το τέλος ΧΑΚ

17/06/2002 16:05
Μισθώνει ιδιωτικές εταιρείες η Βουλή για την έρευνα ΧΑΚ

Δεν διαφοροποιείται το ύψος του χρηματιστηριακού τέλους. Με ομόφωνη θέση της επιτροπής Οικονομικών υιοθετείται η πρόταση του προέδρου της επιτροπής Μάρκου Κυπριανού, για παραμονή στα ίδια επίπεδα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2002 του τέλους για χρηματιστηριακές πράξεις. (Στο 0,6% για φυσικά πρόσωπα και 1% για νομικά πρόσωπα)

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου ύστερα από τη συνεδρία της επιτροπής κατά την οποία εξετάστηκε το όλο θέμα, που στη συνέχεια θα παραπεμφθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή εξέτασε και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 200 χιλιάδων λιρών, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από αίτημα της επιτροπής Ελέγχου, για μίσθωση εξειδικευμένων υπηρεσιών από ιδιωτικούς οργανισμούς με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της σε σχέση με τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Η μίσθωση των υπηρεσιών θα είναι διάρκειας μέχρι τρεις μήνες, χωρίς όμως να αποκλείονται περαιτέρω ανανεώσεις. Πάντως, η εισηγητική έκθεση που αιτιολογεί το σχετικό αίτημα, δίνει με ξεκάθαρο τρόπο τον προσανατολισμό και τους στόχους της δεύτερης έρευνας των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών εν σχέση με τη διαδικασία εισαγωγής ορισμένων εταιριών στο ΧΑΚ κατά την επίμαχη περίοδο.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «το εύρος της εξειδικευμένης εργασίας που θα αναληφθεί θα καλύψει θέματα σε σχέση με το χρηματιστήριο, αλλά και σε θέματα εξαγωγής συναλλάγματος κ.λ.π.. Ειδικότερα», προστίθεται στην εισηγητική έκθεση, «η έρευνα ή/και επιβεβαίωση ή ακόμα και η αξιολόγηση των στοιχείων θα φορούν θέματα εισαγωγής αριθμού εταιριών στο Χρηματιστήριο που δεν θα υπερβαίνουν τις 15, ξεκινώντας όμως με 5 – 6 περιπτώσεις».

Επίσης, αναφέρει ότι «αρχικά θα πρέπει να ζητηθούν οι υπηρεσίες ατόμων με αναγνωρισμένα υψηλά επαγγελματικά προσόντα στο λογιστικό τομέα, στο τομέα της νομικής με ειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο και στον τομέα του συμβούλου επιχειρήσεων, τα οποία να είναι σε θέση να εκτιμήσουν και να αναλύσουν επιχειρηματικά σχέδια και εμπορικούς κινδύνους».

Παρόλο που το αίτημα προήλθε από την βουλή, για τυπικούς λόγους το θέμα έχει παραπεμφθεί προς επικύρωση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ θα οδηγηθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Πέμπτη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη