You are here

Μαρία Κυριακού: Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές και εταιρείες

27/08/2001 10:17
Ο επενδυτής, με κάποια φορολογικά κίνητρα που θα του παρέχει το κράτος, πρέπει να μπορεί να μειώσει τη ζημιά του σε περίπτωση απωλειών στο ΧΑΚ, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη STOCKWATCH, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως Έφορος Εταιρειών Μαρία Κυριακού. Η κ. Κυριακού επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση ενώπιον της Βουλής, προτάσεων που αφορούν το ΧΑΚ έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η ανάκαμψή του.

Ταυτόχρονα εισηγείται τη μείωση της φορολογίας των Δημοσίων εταιρειών, η οποία σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΔΗΣΥ, «αντανακλά θετικά στον επενδυτή», ενώ τονίζει ότι το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις των μικρών εταιρειών.

Η κ. Κυριακού αναφέρει επίσης ότι η ενθάρρυνση, από το κράτος, των επεκτάσεων των εταιρειών εκτός Κύπρου θα ήταν ένα μέσο ενδυνάμωσης τόσο της οικονομίας όσο και του ΧΑΚ.

Αναφορικά με τις ελλείψεις τεχνογνωσίας των συναδέλφων της σε χρηματιστηριακά θέματα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν αναφορικά με νομοσχέδια που αφορούν το ΧΑΚ και τονίζει ότι ορισμένα από αυτά θα τύχουν επανεξέτασης από το νομοθετικό Σώμα ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία θα συμπληρωθεί με νέα νομοθετήματα που αποτελούν απόρροια της έκθεσης του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα για το ΧΑΚ, Δημήτρη Τσιμπανούλη.

Η κ. Κυριακού δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ελλείψεις που η ίδια εντόπισε στο χρηματιστηριακό θεσμό τονίζοντας ότι η έλλειψη ειδικού συμβούλου επενδύσεων είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα.
Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ύπαρξη ανεξάρτητου ελεγκτή και νομικού συμβούλου για τις εταιρείες, η τέως Έφορος Εταιρειών επεσήμανε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης ενώ τόνισε ότι η ίδια θεωρεί πολύ σημαντικό για την εξυγίανση του χρηματιστηριακού θεσμού και της διαφάνειας, τον έλεγχο της κερδοφορίας μιας εταιρείας για τα τελευταία τρία χρόνια πριν την εισδοχή της στο ΧΑΚ.