You are here

SOS: Κίνητρα στους επενδυτές - Τι λέει Δρ. Τσιμπανούλης

12/07/2001 15:19
Φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρυνθεί το κοινό για να επενδύει σε κινητές αξίες αλλά και για να δημιουργηθεί σταδιακά ισορροπία από τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκια των πλείστων επενδυτών, εισηγείται ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης ο οποίος το μεσημέρι απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων και διευκρινήσεων που τέθηκαν ενώπιον του από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το κεφάλαιο των φορολογικών κινήτρων προς στους επενδυτές. Εξήγησε, στη συνέχεια με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη νομοθετική εξουσία, θα πρέπει να επωφεληθούν της ευκαιρίας ενόψει της συζήτησης στη βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη της νέα φορολογικής μεταρρύθμισης, να περιλάβουν και δέσμη κινήτρων για όσους επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο ΧΑΚ.

Την εισήγηση κατάθεσε πρώτα η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Μαρία Κυριακού τέως Έφορος Εταιριών και ζήτησε επί τούτου την άποψη του Δρ Τσιμπανούλη.

Στη συνέχεια ο Δρ Τσιμπανούλης τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ενάντια στη δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου στήριξης του ΧΑΚ, διαφώνησε με τον παρεμβατισμό για υποχρεωτική επένδυση του 80% του κεφαλαίου των επενδυτικών εταιριών μόνο στο ΧΑΚ και τόνισε την ανάγκη όπως η εποπτεία των επενδυτικών εταιριών ανατεθεί στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Είπε ακόμη ότι οι επενδυτικές εταιρίες δεν πρέπει να τοποθετούν τα κεφάλαια τους μόνο σε ένα καλάθι. Υποστήριξε εκ νέου την άποψη ότι το ΧΑΚ θα πρέπει να λειτουργεί ως επιχείρηση και όχι ως κρατικός ή ημικρατικός οργανισμός. Πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον κρατικό του χαρακτήρα το ΧΑΚ, υπογράμμισε ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας, και πρόσθεσε ότι οφείλει να αποβάλει την παλαιομοδίτικη του ενδυμασία, όπως χαρακτηριστικά είπε.