You are here

36 όχι και 19 αποχές κατά κουρέματος

19/03/2013 18:49
Με 36 βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ,ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων να λένε όχι και 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ να δηλώνουν αποχή καταψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Όλοι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων που μίλησαν στην Ολομέλεια ήταν καταπέλτες κατά της Ευρωπαικής Ένωσης και ειδικότερα εναντίον της απόφασης του Eurogroup.

O ΔΗΣΥ δια του Αν.Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι το κόμμα του δεν υψώνει λευκή σημαία και θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλλει.

Σημείωσε ότι η στάση αποχής είναι η πιο εποικοδομητική στάση που θα μπορούσε να τηρήσει η παράταξη-εφόσον απορρίφθηκε η πρότασή του για αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας-και είναι έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σκληρή μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θέλουμε να κόψουμε γέφυρες συνεννόησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα εργαστούμε δίπλα στον Πρόεδρο για να εξευρεθεί μια αξιόπιστη αντιπρόταση ενώπιον των εταίρων μας. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι , και σημείωσε ότι δεν απορρίπτεται οποιαδήποτε άλλη πρόταση αρκεί να είναι σωτήρια για το τόπο μας και να οδηγεί τους εταίρους μας σε σοφότερες σκέψεις. Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθώς η Κύπρος από το μαύρο πρόβατο φαίνεται ότι αντικρίζεται τώρα διαφορετικά από όλα τα αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η στάση της αποχής αποτελεί την φωνή της μετριοπάθειας και του προβληματισμού στο εσωτερικό αλλά και μια εκκωφαντική έκκληση προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ίσως η Κύπρος να φέρει μερίδιο ευθύνης, γιατί φτάσαμε ως εδώ , μίλησε όμως και για αδυναμίες της ευρωζώνης λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για να υπάρξει ακτίδα φωτός για διάσωση της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι όλες οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες αρκεί να μην οδηγούν στην χρεοκοπία με όλες τις τραγικές και ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον της ολέθριας κληρονομιάς της τελευταίας πενταετίας και διατύπωσε επικρίσεις γιατί κάποιοι σκέφτονται το κομματικό συμφέρον αντί το εθνικό. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ που εισηγήθηκε απόσυρση της αίτησης μας για οικονομική βοήθεια, είπε ότι αυτό θα ήταν καλύτερο εάν κάποιοι δεν οδηγούσαν τη χώρα ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι ώρα για αλληλοεπίρριψη ευθυνών αλλά η ώρα της αυτοκριτικής και της εθνικής ευθύνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως συγχωροχάρτι για τον οποιοδήποτε. Ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του συμφωνεί να διεξαχθεί έρευνα για τον οποιοδήποτε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι σήμερα είμαστε ένα βήμα μετέωρο στο γκρεμό και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από συναισθηματισμούς, ακόμη και αν νοιώθουμε απογοήτευση για τη στάση εναντίον του Προέδρου στο Eurogroup.

O κ. Νεοφύτου είπε ότι το κούρεμα αποτελεί οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της Ευρωζώνης και ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να συμφωνήσει, γιατί η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία, είχε όμως ξεκαθαρίσει ότι ο τελικός λόγος ανήκει στη Βουλή. Σημείωσε ακόμη ότι το κούρεμα δεν είναι θέση του Προέδρου.


Α.Κυπριανού: Η Κύπρος να αποσύρει την αίτηση


Το ΑΚΕΛ ζητά όπως η Κύπρος αποσύρει την αίτηση για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού , τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει υποβάλει σχετική πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι το κόμμα του επεξεργάστηκε προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.

Το ΑΚΕΛ , τόνισε, έχει ετοιμάσει πακέτο από μέτρα , σημειώνοντας ότι βασικός πυλώνας είναι η έκδοση Εθνικού Ομολόγου Αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας και τα έσοδα από την έκδοση του να διατεθούν για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας.

«Όσον αφορά στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέχρι και το 2016» είπε «θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από ξένη πηγή χρηματοδότησης με δανεισμό από τρίτη χώρα ή ξένες τράπεζες που έχουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο».

Τόνισε την ανάγκη δημοσιοποίησης του καταλόγου από την Κεντρική Τράπεζα με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί γνώριζαν τις εξελίξεις από προηγουμένως καθώς και την κατάθεση στη βουλή η Έκθεση του Οίκου Alvarez & Marshall για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν εγκληματήσει οικονομικά σε βάρος του τόπου και του λαού μας.

Το ΑΚΕΛ, υπογράμμισε , θα αντιδράσει στις εκβιαστικές πιέσεις για ξεπούλημα της Κύπρου και του λαού της, καλώντας τον κυπριακό λαό σε ψύχραιμη, οργανωμένη συλλογική και πολιτική αντίδραση και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε συστράτευση για να χτιστεί μέτωπο αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

« Τώρα» είπε « διαθέτουμε ακόμα ένα μεγάλο όπλο: το φυσικό μας πλούτο και την πολλή δουλειά που έγινε για να έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης του» προσθέτοντας ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να οδηγήσουμε το λαό μας σε ένα αύριο της ανάπτυξης, της πρόοδου και της ευημερίας. Αρκεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως πολιτικές δυνάμεις και να καθοδηγήσουμε σωστά αυτή την προσπάθεια».

Σημείωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο , επισημαίνοντας ότι η Κύπρος με την απόφαση του Eurogroup γνωρίζει το ωμό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζει η Κύπρος η οποία έγινε πειραματόζωο του κουρέματος .

Υποστήριξε , εξάλλου ότι η συμφωνία του Eurogroup με την κυβέρνηση Αναστασιάδη πέραν από την εξυπηρέτηση ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων αλλά και πολυεθνικών συμφερόντων στην ΕΕ στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

«Η Γερμανία» είπε « βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η Κύπρος κρίθηκε πως θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη Ιφιγένεια στο βωμό της εκλογικής νίκης».

.
«Ο κ. Αναστασιάδης» ισχυρίστηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «έλεγε ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην εξεύρεση δανείου-γέφυρας για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών, ενώ με κάθε ευκαιρία ο ίδιος, το επιτελείο και οι συνοδοιπόροι του παρουσιάζονταν ως αυτοί που με τις γερές πλάτες των Ευρωπαίων φίλων και συμμάχων τους θα επαναδιαπραγματεύονταν το Μνημόνιο για να το διορθώσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η Κύπρος και ο λαός έπεσαν θύματα των ψεύτικων υποσχέσεων και εντυπώσεων των δεσμεύσεων που δόθηκαν, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Είπε, ότι το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας , ήταν πολύ επιθετικό και ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποδοχή της συμφωνίας του με το Eurogroup ως μέσο για αποφυγή δεύτερου Μνημονίου.

Αν αποδεχθούμε τη συμφωνία, είπε, κανένας δεν εγγυάται πως οι συνέπειες της δεν θα οδηγήσουν σε νέα πιο οδυνηρά μέτρα.



Καρογιάν: Όχι στον αφανισμό της χώρας


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο όχι το οποίο δεν σημαίνει ναι στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.

«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».

«Το Όχι μας» πρόσθεσε «δε σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των Τραπεζών που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους».

Σημείωσε ότι «καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία» σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου».

«Γιατί ακόμα κι αν η τιμωρία ήταν αποδεκτή ως μέθοδος πολιτικού σωφρονισμού των λαών, αυτοί που την επιβάλλουν θα έπρεπε πρώτοι να απαντήσουν στο ερώτημα: «ποιοι και γιατί τιμωρούν ποιους και γιατί; και, βεβαίως, στη βάση ποιών αρχών»;

«Επιμένουμε να διεκδικούμε την Ευρώπη της σωτηρίας μας και όχι την Ευρώπη της καταστροφής μας».

Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

«Η Ανάσταση θα έλθει αν εμείς με πίστη στο δίκαιο και την υπόθεση μας και με την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, πορευθούμε με σύνεση και χωρίς αμφιταλαντεύσεις προς το τέρμα. Προς τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Καρογιάν.


Ομήρου: Ληστρική η απόφαση


Η ΕΔΕΚ, δια του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Tόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση.

Σημείωσε ότι στην αυριανή σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό ,το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να την μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας .

«Η Βουλή», τόνισε «καλείται να απαντήσει κατά πόσο η ΚΔ ως συντεταγμένο κράτος θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών.

Ο κ. Ομήρου είπε όχι στον ωμό εκβιασμό και στην υποδούλωση, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σημείωσε, ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας αποτελεί εκβιασμό προς την κυβέρνηση η οποία έπρεπε να ζητήσει χρόνο να διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Υπέδειξε, ότι θα έπρεπε να σεβαστούν το πολιτικό σύστημα της χώρας και διερωτήθηκε εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο εάν ξένοι καταθέτες θα αφήσουν τις καταθέσεις τους στις κυπριακές τράπεζες.

Με την απόρριψη του ληστρικού νομοσχεδίου τόνισε αποφεύγεται η καταστροφή.


Συλλούρης: Αρπαγή των καταθέσεων


Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup επέκρινε ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος όπως είπε δεν σεβάστηκε την ευρωπαική οδηγία που αποτελεί ευρωπαικό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών.

«Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών» και πρόσθεσε:

«Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους».

«Αν αυτή είναι η Ευρώπη εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Συλλούρης



Περδικης: Ατιμωτική απόφαση


Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας , την οποία αποκάλεσε χρεοκρατία.

Οι Οικολόγοι, σημείωσε είναι υπέρ του ορθολογισμού, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και μείωσης των καταθέσεων αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψουμε», τόνισε, «να μας επιβάλουν την υποδούλωση του λαού».

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, σημείωσε ο κ. Περδίκης και σήμερα λέμε ένα τολμηρό ΟΧΙ».


Κουλίας: Απαράδεκτο κούρεμα


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο και επαίσχυντο το κούρεμα καταθέσεων.

Τόνισε ότι από το βήμα της Ολομέλειας οι ευρωπαίοι εταίροι μας αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.

Είναι πρωτοφανές, είπε, αυτό που ζει ο κυπριακός λαός να δέχεται αυτή το κτύπημα από την ενωμένη Ευρώπη και να βάζει χέρι στις καταθέσεις ανθρώπων που μόχθησαν για να κάνουν κάποιες αποταμιεύσεις.