You are here

Η Βουλή διορθώνει «αμαρτίες του παρελθόντος»

11/07/2002 09:16
Iδιωτική τοποθέτηση για λίγους

Τα λεφτά μετά την έγκριση Prospectus


Στους πενήντα περιορίζεται - ως ανώτατο όριο – ο αριθμός των επενδυτών προς τους οποίους θα δύναται πλέον να παραχωρηθούν μετοχές, με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), ενώ εφεξής η άντληση κεφαλαίων (πρόσκληση) από το κοινό θα επιτρέπεται στους Εκδότες των εταιριών μόνον εφόσον εγκριθεί πρώτα το ενημερωτικό τους δελτίο.

Οι σημαντικές αυτές ρυθμίσεις, όπως πληροφορείται η "SW", περιλαμβάνονται σε εναρμονισιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Ολομέλεια της βουλής, υπό τον τίτλο «Περί πρόσκλησης επενδύσεων προς το κοινό Νόμος του 2002».

Το νομοσχέδιο καλύπτει σημαντικό μέρος σε ότι αφορά τα ενημερωτικά δελτία για τους Εκδότες εταιριών, είτε να πρόκειται να εισάξουν τίτλους/μετοχές των εταιριών τους στο ΧΑΚ, είτε όχι και στοχεύει σε «θεραπείες» παλαιών και ανοικτών πληγών που συνεχίζουν να ταλανίζουν το Θεσμό του χρηματιστηρίου, αλλά και τις μεγάλες μάζες των επενδυτών, κατά κύριο λόγο της διετίας 1999-2000.

Άκρως επίκαιρο είναι εξάλλου το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές από εταιρίες που δεν εισήξαν τίτλους στο ΧΑΚ μετά τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Λαπέρτας», ενώ νωπές είναι και οι μνήμες από την παραχώρηση μετοχών με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης σε χιλιάδες επενδυτές, τη διετία 1999-2000 με τις γνωστές παρενέργειες που οδήγησε και στη «φρενίτιδα» του απλού κόσμου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Με το νομοσχέδιο για Δημόσιες Προσκλήσεις, τίθεται σε νομικό πλαίσιο το περιεχόμενο των ενημερωτικών δελτίων, Πρώτον, στη περίπτωση εισαγωγής τίτλων στο ΧΑΚ, ενώ Δεύτερον, εισάγονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εταιρίες εκείνες που δεν εισάγουν τους τίτλους των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, γίνεται ρητή αναφορά στο περιεχόμενο που ζητά το ΧΑΚ για το ενημερωτικό δελτίο των εταιριών που δεν θα εισάξουν τίτλους στο χρηματιστήριο, ενώ σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, δεν υπηρχε νομική κατοχύρωση, αλλά γινόταν γενική αναφορά στον περί Εταιριών Νόμο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «SW», με το εναρμονισιακό νομοσχέδιο ρυθμίζεται νομοθετικά και κατοχυρώνεται και η παράλληλη εισδοχή τίτλων με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόνοια η οποία θα ισχύσει σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια σε περίπτωση π.χ. που κύπριος Εκδότης λάβει άδεια από τις αρμόδιες κυπριακές εποπτικές αρχές για την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή των τίτλων στο ΧΑΚ και ασχέτως αν θα τους εισάξει και στο ΧΑΑ, δεν θα χρειάζεται να πάρει δεύτερη άδεια και από την εποπτική αρχή στη Σοφοκλέους, εφόσον αποφασίσει την εισαγωγή τους και στο χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι ευνόητο λοιπόν, ότι με τη πρόνοια αυτή Εκδότης που θέλει να εισάξει μετοχές π.χ. σε δύο χρηματιστήρια είτε από την Κύπρο είτε προς την Κύπρο, θα εκδίδει ένα ενημερωτικό δελτίο το οποίο θα είναι αποδεκτό και στις δύο εποπτικές αρχές.

Του Κυριάκου Κυριακίδη