You are here

Ν. Κλεάνθους: Δεν επηρεάζει η υπόθεση «Λαπέρτα»

09/07/2002 18:12
Την Πέμπτη με προσθήκες στη Ολομέλεια η πρόταση Νόμου

Ουδόλως αγγίζει το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές, αλλά ούτε και το θέμα της αναδρομικότητας, η σημερινή απόφαση του τριμελούς Εφετείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτό υποστηρίζει κατηγορηματικά ο Νίκος Κλεάνθους, εισηγητής της νέας πρότασης Νόμου που παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και που αφορά την επιστροφή χρημάτων από εταιρίες που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή που έχουν εξαγορασθεί ή συγχωνευθεί από ήδη εισηγμένες εταιρίες.

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δήλωσε στη «SW» ότι η απόφαση του Εφετείου «με κανένα τρόπο δεν εμποδίζει και δεν επηρεάζει την ψήφιση της πρότασης νόμου που υπέβαλα» και ανεξάρτητα από το γεγονός, όπως σημείωσε, «ότι τέτοιες αποφάσεις ανατρέπονται από την Ολομέλεια του Ανωτάτου». Τις θέσεις Κλεάνθους συμμερίζεται και η Γενική Εισαγγελία και όπως πληροφορούμαστε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Μάλιστα, ο κ. Κλεάνθους αποκάλυψε στη «SW» ότι θα ζητήσει να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών προκειμένου να γίνουν κάποιες προσθήκες στο επεξηγηματικό σημείωμα του Νόμου, με το οποίο θα γίνεται σαφής αιτιολόγηση των προθέσεων της βουλής, ως προς τη κοινωνική ανάγκη που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η νέα νομοθεσία.

Η απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους, καταπιάνεται κυρίως, με το χρόνο υποβολής της αίτησης – γεγονός που κρίθηκε ως παρέμβαση – επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «αφήνεται ανοικτό» το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο νόμος αιτιολογεί ότι υπάρχει κοινωνική επιτακτική ανάγκη που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τότε είναι θεμιτή η εξαίρεση από το κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 25.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που υπέβαλε την ερχόμενη Πέμπτη, θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός ΧΑΚ: «Όσοι ζουν στη Κύπρο εύκολα αντιλαμβάνονται αν τα όσα έγιναν σε βάρος των επενδυτών καθιστούν ή όχι δικαιολογημένο το αίτημα για επιστροφή χρημάτων – για τους λόγους που προνοούνται στη πρόταση – και κατά πόσον αυτά όλα συνιστούν κοινωνική πιεστική ανάγκη, που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αφού χωρίς απόδοση δικαιοσύνης» τόνισε καταλήγοντας, «τα θεμέλια της κοινωνίας μοιάζουν με “ηφαίστειο” που αν επιδειχθεί αδιαφορία απ’ όλους θα είναι δυνατόν να “εκραγεί”»

Του Κυριάκου Κυριακίδη