You are here

Στον «αέρα» το νομοσχέδιο για το δίκαιο της απόδειξης

18/06/2002 16:09
Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα

Νέα καθυστέρηση δρομολογείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο θέμα του εκσυγχρονισμού του «Δικαίου της Απόδειξης», με ορατές αρνητικές συνέπειες και στα θέματα χρηματιστηρίου. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει την κάθετη διαφωνία και τις επιφυλάξεις του εν σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο

«Δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του «Δικαίου της Απόδειξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Νίκος Παπαευσταθίου όμως στο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, υπάρχουν ρυθμίσεις με τις οποίες ο ΠΔΣ διαφωνεί και σε άλλες διατηρεί έντονες επιφυλάξεις». Διευκρίνισε ωστόσο, ότι συμφωνεί με τις πρόνοιες περί της παρουσίασης και αποδοχής εγγράφων από δικαστήρια για θέματα χρηματιστηρίου. Εκφράζει πάντως αμφιβολίες κατά πόσον το σχετικό νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της βουλής πριν από τις θερινές διακοπές, όπως σαφώς ανέφεραν χθες Γενικός Εισαγγελέας και πρόεδρος της; Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι συγκεκριμένες πρόνοιες στο προτεινόμενο από τη Γενική Εισαγγελία, νομοσχέδιο ενδέχεται να έχουν το ακριβώς αντίθετο, από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και αναφέρθηκε στην εξής υποθετική περίπτωση: Όταν λειτουργός εταιρείας εισηγμένης στο ΧΑΚ θα μπορεί με ένορκη δήλωσή του να καταθέτει στο δικαστήριο ότι στα αρχεία της επιχείρησης δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις.

«Αυτό αναγκαστικά θα γίνεται αποδεκτό και από τη στιγμή που η αστυνομία δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία» είπε ο κ. Παπαευσταθίου «το θέμα τελειώνει εδώ».

Σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία ενώπιον της επιτροπής Νομικών θα επιτρέπεται σε μάρτυρα να αναφέρεται σε μαρτυρία που δεν την πιστοποιεί ο ίδιος προσωπικά, αλλά του την μετέφερε κάποιος άλλος, ενώ το ειδικό ενδιαφέρον για τα «δικαστηριακά» χρηματιστηριακά δρώμενα, είναι ότι θα γίνονται αποδεκτά έγγραφα και άλλα στοιχεία χωρίς πολλές διαδικασίες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά κατά πρώτο λόγο, θέματα χειραγώγησης τιμών στο ΧΑΚ, ενώ όταν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο θα έχει άμεση ισχύ επί ορισμένων υποθέσεων που βρίσκονται ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης, εφόσον διάδικος δεν έχει ολοκληρώσει την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη