You are here

Εφαρμογή blue-print ζητά από τον Μ. Κυπριανού ο ΣΜΕΧΑΚ

19/03/2003 10:11
Δηλώσεις στη «SW» του Σταύρου Αγρότη

Την άμεση δρομολόγηση του blue-print από την θεωρία στην πρακτική εφαρμογή, αναμένουν οι χρηματιστές από τον νέο υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού. «Θέλουμε να δούμε τα σχέδια για την αναδόμηση του χρηματιστηριακού Θεσμού όπως εκφράζεται μέσα από το blue-print, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν σχέδια «επί χάρτου», να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν στην πράξη» δήλωσε στη Stockwatch, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών Σταύρος Αγρότης.

Οι προθέσεις πάντως της (νέας) κυβέρνησης αναμένεται να κοινοποιηθούν προς τον Σύνδεσμο Χρηματιστών κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν σύντομα οι δύο πλευρές. Όπως ανέφερε στη «SW» ο κ. Αγρότης, προγραμματίζεται συνάντηση των δύο πλευρών (δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία) προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της άμεσης εφαρμογής του blue-print. Σημείωσε επίσης πως ο κ. Κυπριανού είναι ήδη ενήμερος για τη θέση του ΣΜΕΧΑΚ επί του θέματος.

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση ΣΜΕΧΑΚ – Μάρκου Κυπριανού θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων στη χρηματιστηριακή νομοθεσία για μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου.

Το πρώτο βήμα για την αναδόμηση του χρηματιστηριακού Θεσμού, για τον αναπροσδιορισμό και διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και την οριοθέτηση των ρυθμιστικών και εποπτικών Αρμοδιοτήτων και ειδικότερα για τη μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, έγινε ύστερα και από την υιοθέτηση από την κυβέρνηση Κληρίδη, του εγγράφου με τίτλο «Στρατηγικός Προσδιορισμός του ρόλου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Καθορισμός και Οριοθέτηση Ρυθμιστικών και Εποπτικών Αρμοδιοτήτων», το οποίο είχε ετοιμάσει ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας και συνεργάτης του Τάκη Κληρίδη, σε θέματα χρηματιστηρίου Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη