You are here

Εγκρίθηκε η Εταιρική Διακυβέρνηση

13/09/2002 10:48

Το Συμβούλιο του ΧΑΚ ενέκρινε τον Κώδικα ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις – Πού διαφωνεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών


Εγκρίθηκε χθες, κατά την τακτική συνεδρία του Συμβουλίου του ΧΑΚ, ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (Corporate Governance) με καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω των συνεχών διαβουλεύσεων με το Σύνδεσμο Δημοσίων Εταιρειών (ΣΥΔΕΚ), τον ΠΑΣΕΧΑ και το Σύνδεσμο Χρηματιστών. Την έγκριση του Κώδικα είχε κατ’ αποκλειστικότητα προαναγγείλει η «SW» προχθές Τετάρτη , σημειώνοντας ότι το κείμενο Αρχών και Κανονισμών θα ανακοινωθεί επίσημα και θα δοθεί στη δημοσιότητα τη μεθεπόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

Όπως επιπρόσθετα πληροφορείται η «SW», ο Σύνδεσμος Δημοσίων Εταιρειών με επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, εξέφραζε τη διαφωνία του σε τρία βασικά σημεία του Κώδικα:

Πρώτον, οι πρόνοιες που περιέχονται στον Περί Εταιρειών Νόμο θα πρέπει να μην περιλαμβάνονταν και στο κείμενο του ΚΕΔ, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη προνοιών με υπάρχουσες νομοθεσίες. Το Συμβούλιο, απέρριψε τη θέση αυτή με το σκεπτικό ότι ο Κώδικας «είναι αυτοτελής» και θα πρέπει να καταγράφει σαφώς και με λεπτομέρεια την κάθε πρόνοια.

Δεύτερον, να αυξηθεί το ποσοστό των μετόχων που θα μπορούσαν να θέτουν θέματα προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση. Το Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού, όπως ήταν στο αρχικό κείμενο από το 1% στο 5% των μετόχων και Τρίτον, τo θέμα της υπογραφής ή μη από τον Chief Executive Officer, των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών.

Σε πρώτη φάση η εφαρμογή του ΚΕΔ δεν είναι υποχρεωτική για τις εισηγμένες εταιρείες. Η εφαρμογή του Κώδικα θα γίνει υποχρεωτική αμέσως μετά την υιοθέτηση της αναβαθμισμένης αγοράς και για όσες εταιρείες θα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Μετά την έγκριση του ΚΕΔ, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης όλων των εταιρειών του ΧΑΚ.

Η θέση του ΠΑΣΕΧΑ, όπως είχε δηλώσει στη «SW» ο πρόεδρος του Δημήτρης Χατζήπαπας, είναι ότι δεν απορρίπτει το σχετικό κείμενο. «Η θέση μας δεν είναι ούτε ναι, ούτε όχι, επιφυλασσόμεθα», τόνισε ο κ. Χατζήπαπας, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο αποδέχθηκε και εισήξε στο κείμενο σημαντικές βελτιώσεις που είχε προτείνει ο ΠΑΣΕΧΑ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη