You are here

Εξευρωπαΐζεται το ΧΑΚ

27/05/2002 13:35
Εξευρωπαΐζεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή συναλλαγών από χρηματιστές και εταιρείες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προβλέπεται στο εναρμονισιακό νομοσχέδιο για το ΧΑΚ το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και στις αλλαγές του οποίου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Φρίξος Σορόκος.

Αναλυτικά προτείνεται, μεταξύ άλλων: Πρώτον, η άρση του περιορισμού για τους τραπεζικούς οργανισμούς ούτως ώστε να μπορούν να παρέχουν απευθείας οι ίδιες χρηματιστηριακές υπηρεσίες, (όπως συμβαίνει στην ΕΕ) και όχι όπως τώρα μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών.

Δεύτερον, αλλαγή στον ορισμό της έννοιας «χρηματιστής». Ζητείται συγκεκριμένα η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε κάποιον να εκτελεί χρέη χρηματιστή αν δεν είναι μέλος του ΧΑΚ. Επίσης προτείνεται τροποποίηση του κανονισμού ο οποίος δεν επιτρέπει σε μη Κύπριους να είναι μέλη του ΧΑΚ, ούτως ώστε να είναι απρόσκοπτη η δραστηριοποίηση χρηματιστών από χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές πράξεις.

Τρίτον, αλλαγές στους κανονισμούς ως προς το ελάχιστο ποσό υποχρέωσης για τις υπό ένταξη εταιρείες για τους τίτλους που εισάγουν στο χρηματιστήριο, από τα £2 εκατ. στο 1 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, τροποποίηση της νομοθεσίας και εναρμόνιση της με το κεκτημένο, ούτως ώστε όταν ένας εκδότης δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, το ΧΑΚ να μπορεί να δημοσιοποιεί το γεγονός.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, συμφωνούν τόσο οι αρχές του ΧΑΚ, το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με την διαφορά ότι ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης, ζητά όπως επιμέρους πρόνοιες συνδεθούν με άλλα εναρμονισιακά νομοσχέδια (ΕΠΕΥ – IPO’s) π.χ. των αλλαγών περί χρηματιστών.

Η μοναδική ένσταση που ακούστηκε κατά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αφορά τα Συνδεδεμένα Πρόσωπα, με τους βουλευτές να ζητούν αυστηρότερους όρους εν σχέση με το μίνιμουμ που απαιτεί το κοινοτικό κεκτημένο λόγω των «τραυματικών» εμπειριών 1999-2000.

Το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε διαδικαστικά στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής η οποία και θα το στείλει πάλι πίσω στην Επιτροπή Οικονομικών για οριστικές αποφάσεις.