You are here

ΧΑΚ: Ναι, υπό προϋποθέσεις στην πρόωρη εφαρμογή του ΔΛΠ 39

10/04/2001 18:48
Το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 39 μπορεί να εφαρμόζεται πρόωρα μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα το ΧΑΚ για το θέμα. Συγκεκριμένα το ΧΑΚ εξέδωσε της εξής ανακοίνωση:

"Το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 39 (ΔΛΠ 39) εφαρμόζεται για οικονομικές καταστάσεις που αφορούν οικονομικά έτη που αρχίζουν την ή μετά την 1 Ιανουαρίου 2001. Πρόωρη εφαρμογή επιτρέπεται μόνο για οικονομικά έτη που αρχίζουν μετά τις 15 Μαρτίου 1999. Συνεπώς η πρόωρη και προαιρετική εφαρμογή του ΔΛΠ 39 για το έτος 2000 επιτρέπεται υπό την πιο πάνω προϋπόθεση.

Όπου αποφασίζεται η πρόωρη και προαιρετική εφαρμογή του ΔΛΠ 39 τότε αναμένεται η σωστή και πλήρης εφαρμογή του. Σχετική είναι η πρόσφατη οδηγία / ανακοίνωση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ημερομηνίας 4 Απριλίου 2001.

Εάν δημόσια εταιρεία που εφάρμοσε το ΔΛΠ 39 για το έτος 2000 έχει ανακοινώσει εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις βάση του ΔΛΠ 34 - "Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις" χωρίς να γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του ΔΛΠ 39, τότε η εταιρεία οφείλει να αναφέρει στους ελεγμένους ετήσιους λογαριασμούς την αναπροσαρμογή που επιφέρει η εφαρμογή του ΔΛΠ 39 πάνω στα εξαμηνιαία αποτελέσματα. Συνιστάται προσοχή στις πρόνοιες της παραγράφου 26 του ΔΛΠ 34 αναφορικά με το θέμα αυτό.

Δημόσιες εταιρείες οι οποίες θα υιοθετήσουν προαιρετικά το Πρότυπο 39 στα ετήσια ελεγμένα αποτελέσματα του 2000 και δεν έχουν αναφερθεί σε εφαρμογή του Προτύπου στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του 2000, θα πρέπει κατά την διατύπωση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων του 2001 να αναπροσαρμόσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του έτους 2000 για σκοπούς σύγκρισης και όπως απαιτείται από το σχετικό Πρότυπο."

Σε περίπτωση που η εταιρεία έχει ανακοινώσει προκαταρκτικά αποτελέσματα στα οποία υιοθετείται το νέο ΔΛΠ 39 θα πρέπει η εταιρεία να συμπεριλάβει στην ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο, την αναπροσαρμογή στα εξαμηνιαία αποτελέσματα που αναφέρεται πιο πάνω. Επίσης εάν η εφαρμογή του ΔΛΠ 39 συνιστά αλλαγή της λογιστικής αρχής στον τρόπο χειρισμού και καταχώρισης των κερδών ή ζημιών πάνω στα διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία συνιστάται προσοχή στις πρόνοιες του ΔΛΠ 8 όπως αναφέρεται στην παράγραφο 105 του ΔΛΠ 39.

Δημόσιες εταιρείες οι οποίες δεν έχουν συμπεριλάβει τις αναπροσαρμογές που αναφέρονται πιο πάνω στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του έτους 2000 θα πρέπει να προβούν σε συμπληρωματική ανακοίνωση σχετικά με τις αναπροσαρμογές που θα επιφέρει η εφαρμογή του ΔΛΠ 39 τόσο στα εξαμηνιαία αποτελέσματα όσο και στις αναπροσαρμογές που θα επέφερε στα ετήσια αποτελέσματα οποιαδήποτε αλλαγή στη λογιστική αρχή όπου εφαρμόζεται, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που έχουν δημοσιευτεί οι ετήσιοι ελεγμένοι λογαριασμοί.

Εξυπακούεται ότι οι αναπροσαρμογές που θα ανακοινωθούν στα προκαταρκτικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους ετήσιους ελεγμένους λογαριασμούς του έτους 2000 με τις γνωστοποιήσεις και επεξηγήσεις που απαιτούνται από το Πρότυπο."