You are here

Κανένας σκεπτικισμός για Τσιμπανούλη

08/08/2003 11:42

- Μ. Κληρίδης: Δεν υπάρχει κύπριος νομικός που να είναι σε θέση να αναλάβει το έργο Τσιμπανούλη
- Κλεάνθους: Προχωρεί σύμφωνα με τις Οδηγίες μας


Κανένας προβληματισμός και πολύ περισσότερο, καμία διαφωνία δεν υφίσταται αναφορικά με την αναγκαιότητα ανανέωσης του συμβολαίου του ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη με την κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό δήλωσαν στη StockWatch, τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους, όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα τα οποία έφεραν εμπλεκόμενους στο ΧΑΚ φορείς να εκφράζουν «σκεπτικισμό» για την αναγκαιότητα ανανέωσης του συμβολαίου με τον Δρ Τσιμπανούλη.

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός και δηκτικός, ο Μάριος Κληρίδης δηλώνει στη «SW» πως «δεν υπάρχει σήμερα κύπριος νομικός» που να είναι καταρτισμένος σε τόσο εξειδικευμένα χρηματιστηριακά θέματα διαμόρφωσης νομοσχεδίων, ή που να μην έχει «επαγγελματική σύγκρουση συμφερόντων». Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, η ΕΚ έχει ενημερώσει και γραπτώς το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ζήτησε να του σταλεί συγκεκριμένος κατάλογος κυπρίων νομικών, ότι «δεν υπάρχει κύπριος νομικός που να μπορεί να αναλάβει από μόνος του τα εναπομείναντα θέματα για τη αναδόμηση του ΧΑΚ στα πλαίσια του Blue Print».

Εξίσου, σαφής είναι από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους: «Το ΧΑΚ έχει τη δική του ατζέντα με βάση την οποία ο κ. Τσιμπανούλης συμφωνήθηκε να προχωρήσει στην υπόλοιπη νομοθετική εργασία που απομένει για την αναμόρφωση του χρηματιστηρίου». Άλλωστε, πρόσθεσε, οι προτάσεις που υπέβαλε ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας για συνέχιση της συνεργασίας στα πλαίσια της ανανέωσης του συμβολαίου του, είναι στη βάση συγκεκριμένων Οδηγιών που του δόθηκαν. «Δεν είναι σύμβουλος, αλλά ειδικός νομικός στην κατάρτιση νομοθετημάτων», σημείωσε.

Από το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο η «SW» επικοινώνησε, δεν θέλησαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες επικρατεί δυσφορία από τα συνεχή δημοσιεύματα περί δήθεν σκεπτικισμού εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, από τη στιγμή που υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων πλευρών (ΥΠΟΙΚ – Κεφαλαιαγοράς – Συμβουλίου - Τσιμπανούλη) για τη μορφή και το καθεστώς της μεταξύ τους συνεργασίας. Ενώ το θέμα της εμπλοκής κυπρίων νομικών έχει ήδη εξεταστεί από το υπουργείο και διευθετηθεί.

Τονίζεται συναφώς, πως ήδη συμφωνήθηκε με οδηγίες του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού να εμπλακεί και κύπριος νομικός, στη διαδικασία της νομοθετικής αναμόρφωσης του ΧΑΚ, κάτι που βρήκε σύμφωνους τόσο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Συμβούλιο του ΧΑΚ αλλά και τον Δημήτρη Τσιμπανούλη.

Συμφωνία για Κολοκασίδη
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης, φαβορί για να αναλάβει, μαζί με τον Δρ Τσιμπανούλη τη συνέχεια της αναδόμησης του κυπριακού Χρηματιστηρίου, είναι ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Κολοκασίδης. Η ενεργή εμπλοκή Κύπριου δικηγόρου στη διαδικασία της νομοθετικής αναμόρφωσης του ΧΑΚ βρίσκει σύμφωνους τον κ. Τσιμπανούλη και το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο προσπαθεί να συγκρατήσει το κόστος της όλης εργασίας (διάρκειας 2.000 εργατοωρών σύμφωνα με την πρόταση του ελλαδίτη δικηγόρου) σε «λογικά επίπεδα».

Του Κυριάκου Κυριακίδη