You are here

Καταγγέλλουν ξενοδοχεία οι συνδικαλιστές

02/08/2016 14:17
Τις απαράδεκτες, όπως της χαρακτήρισε, συνθήκες εργασίας στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, μετέφερε σήμερα στην υπουργό εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο γγ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους μαζί με τη συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων «Αλλαγή ΔΕΟΚ», σε συνάντηση στο γραφείο της υπουργού, προσκομίζοντας στοιχεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υποθέσεις παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας.

Ο κ. Διομήδους κατήγγειλε την πρακτική των προσωπικών συμβολαίων κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των εργαζομένων, με 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα και μισθούς των €600 και €700.

«Το αντικείμενο της συνάντησης με την υπουργό ήταν οι κακές μέχρι και απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό στην ξενοδοχειακή και ευρύτερα στην τουριστική βιομηχανία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γγ της ΔΕΟΚ.

«Συνθήκες με πάρα πολλές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, συνθήκες όπου παραβιάζεται ο τελευταία ψηφισθείς κανονισμός για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλα συναφή», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, η συντεχνία μετέφερε στην υπουργό τους προβληματισμούς της και συγκεκριμένες περιπτώσεις και υποθέσεις.

Η υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο, πρόθυμο και ενεργοποιημένο με εντατικότερες επιθεωρήσεις το τελευταίο διάστημα να πατάξει όποιες παραβιάσεις κανονισμών και όρων που προβλέπονται, είτε στους κανονισμούς περί ωρών εργασίας και συνθηκών εργασίας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, είτε άλλες πρόνοιες συμβάσεων ειδικότερα στα πολλά προσωπικά συμβόλαια που υπάρχουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Προσωπικά συμβόλαια, πρόσθεσε, «τα οποία αποτελούν μία εστία παραβίασης δικαιωμάτων και ωφελημάτων για το προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

«Σε χρονιά ρεκόρ όπως είναι το 2016 στην τουριστική βιομηχανία δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες», σημείωσε ο γγ της ΔΕΟΚ, συμπληρώνοντας πως «αρκετές συμπεριφέρονται και εκμεταλλεύονται το προσωπικό απαράδεκτα».

Για παράδειγμα, είπε, ενώ η νομοθεσία προβλέπει 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα πλείστα προσωπικά συμβόλαια προβλέπουν 60 ώρες την εβδομάδα κατ’ ελάχιστον, με αμοιβές των €600 -€700. «Μάλιστα κάποιες μονάδες όταν εφάρμοσαν την πενθήμερη αφαίρεσαν και ένα ή τέσσερα ημερομίσθια από αυτά», όπως ανέφερε.

Ο γγ της ΔΕΟΚ είπε πως μπορεί κάποιοι εργοδότες νομικά να δηλώνουν καλυμμένοι. «Ηθικά όμως και πρακτικά δεν είναι καλυμμένοι, διότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο για τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες: Ή υπογράφεις ή ανεργία. Εμείς λέμε ότι τέτοια στάση δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική κάλυψη. Εάν επιθυμούν να εφαρμόζουν την πρακτική των προσωπικών συμβολαίων, την οποία εμείς καταγγέλλουμε, και όχι της συλλογικής σύμβασης, τότε τουλάχιστον ας σέβονται ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και ανθρώπινες αξιοπρέπειες».

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους αρκετές περιπτώσεις παραβίασης της συλλογικής σύμβασης ή των προσωπικών συμβολαίων έχουν παραπεμφθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων με διακριτικότητα, ώστε οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της απόλυσης.