You are here

Κεντρική: Έπονται και άλλες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό τομέα

04/07/2001 15:53
Μέσα στις υποχρεώσεις της Κύπρου για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο εμπίπτει η χθεσινή χαλάρωση των συναλλαγματικών περιορισμών σε Κυπριακούς επενδυτικούς οργανισμούς και ιδιώτες για επενδύσεις στο εξωτερικό. Αυτό ανέφερε με δηλώσεις του στη Stockwatch ο Διευθυντής Τμήματος Ελέγχου Συναλλάγματος και Ξένων Επενδύσεων της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Σοφοκλής Μιχαηλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τη χρονική τοποθέτηση αυτής της εξαγγελίας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές εμπίπτουν στο πρόγραμμα σταδιακών αλλαγών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2003.

"Εκτός από τις συναλλαγματικές ελευθεροποιήσεις επενδύσεων στο εξωτερικό από κατοίκους της Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει και άλλες σημαντικές αλλαγές του συστήματος, που απορρέουν από την υποβολή της Κύπρου και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγράμματος κατάργησης ελέγχου συναλλάγματος και οικονομικών φιλελευθεροποιήσεων", επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.

Η Κεντρική Τράπεζα εξήγγειλε χθες ότι επιτρέπει σε επενδυτικές εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΚ να εξάγουν σε συνάλλαγμα μέχρι το 50% του κεφαλαίου και των αποθεματικών τους θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 20 εκ. Λ.Κ. για κάθε εταιρεία. Οι επενδύσεις αυτές θα τοποθετούνται σε αξίες εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.

Επίσης από χθες επιτρέπεται η εξαγωγή συναλλάγματος μέχρι 100.000 Λ.Κ. για αγορά οικίας στο εξωτερικό από κυπριακή οικογένεια.