You are here

Κρίσιμη συνάντηση ΧΑΚ-Αυξεντίου σήμερα για ναυτιλιακές

29/06/2001 09:34
Το τοπίο αναφορικά με την εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει λίγο μετά το μεσημέρι, με την προγραμματισμένη συνάντηση Αρχών του ΧΑΚ και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυξεντίου έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης τίτλων ναυτιλιακών εταιρειών στο κυπριακό χρηματιστήριο ενώ έχει επανειλημμένα δηλώσει στον τύπο ότι αυτό εμπερικλείει πολλούς κινδύνους για το χρηματιστήριο και την οικονομία.

Από την μεριά του ο Αντιπρόεδρος του ΧΑΚ, κ. Ρένος Χριστοδουλίδης, είχε δηλώσει στη Stockwatch, ότι και τα κριτήρια που θέτει το ΧΑΚ είναι αρκετά αυστηρά για τις ναυτιλιακές έτσι ώστε να προστατευτούν οι επενδυτές, αλλά, τόνισε ότι αυτά διέπονται από τους νόμους που ισχύουν στην Κύπρο από την Κεντρική Τράπεζα.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε μετέπειτα στάδιο αυτοί οι νόμοι θα διαφοροποιηθούν και ναυτιλιακές εταιρείες που στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να εισαχθούν στο ΧΑΚ λόγω αυτών των περιορισμών της Κεντρικής Τράπεζας, στο μέλλον θα μπορούν να διαπραγματευτούν στο κυπριακό χρηματιστήριο με την άρση αυτών των μέτρων.

Την αυστηρότητα των κριτηρίων επισημαίνει και ο γραμματέας των ναυτιλιακών εταιρειών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Με δηλώσεις του στη Stockwatch τονίζει ότι τα κριτήρια του ΧΑΚ είναι αρκετά αυστηρά, «εφόσον ουσιαστικά απαγορεύουν στους Κύπριους του εξωτερικού να διαπραγματεύσουν τους τίτλους μετοχών των εταιρειών τους στο κυπριακό χρηματιστήριο» ενώ κατά κάποιο τρόπο αυτά τα κριτήρια του ΧΑΚ συμπίπτουν με τα κριτήρια της Κεντρικής Τράπεζας.