You are here

Νέα δέσμη μέτρων για στήριξη του ΧΑΚ από το Υπουργείο Οικονομικών με τις ευλογίες Γλαύκου Κληρίδη

31/03/2001 19:24
Σημαντικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση στις προσεχείς πολύ λίγες εβδομάδες για αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Όπως μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δέσμη μέτρων τόνωσης του ΧΑΚ. Σύμφωνα με το σενάριο που εξελίσσεται στο αρμόδιο Υπουργείο από τεχνοκρατική ομάδα την οποία εποπτεύει προσωπικά ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, τα μέτρα τα οποία ενδέχεται να ληφθούν είναι.

- Προσωρινή κατάργηση της φορολογίας του μερίσματος.
- Παροχή νέων κινήτρων στους μακροχρόνιους επενδυτές και διεύρυνση των φοροαπαλλαγών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
- Δημιουργία ταμείου αναζωογόνησης των επενδυτών και του ΧΑΚ, από την κατάργηση κάποιων χρηματιστηριακών τελών.
- Θέσπιση κλιμακωτών φορολογιών επί των κερδών από το χρηματιστήριο.
- Αύξηση του φορολογικού τέλους για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Η STOCKWATCH αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κάνει σοβαρές σκέψεις αναφορικά με το χρηματιστηριακό τέλος του 0.6%. Το σίγουρο είναι ότι το τέλος δεν θα καταργηθεί. Εντούτοις, όπως πληροφορούμαστε, ο Τάκης Κληρίδης φαίνεται εξετάζει σημαντική εναλλακτική λύση, που ενδέχεται βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει το θεσμό μέσω του χρηματιστηριακού αυτού τέλους.

Στο μεταξύ, καθοριστικής σημασίας για στήριξη του ΧΑΚ θα αποτελέσουν οι συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων και με τους κορυφαίους τραπεζίτες του τόπου καθώς και με το σύνδεσμο δημοσίων εταιριών και το σύνδεσμο επενδυτικών εταιριών.