You are here

Πολλές οι αιτήσεις για ΤΚΑ με δόσεις

11/08/2016 10:24
Πέραν των χιλίων αιτήσεων έχουν υποβληθεί από εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν το νέο σχέδιο των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων για την αποπληρωμή καθυστερημένων κοινωνικών εισφορών σε ταμεία που διαχειρίζονται οι κοινωνικές ασφαλίσεις.

Μέχρι χθες οι καταχωρημένες αιτήσεις είχαν φθάσει τις 1.050, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, «ο κόσμος έδειξε αρκετό ενδιαφέρον» και η ροή αιτήσεων είναι συνεχής.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες υποβλήθηκαν από εργοδότες και πόσες από αυτοτελώς εργαζόμενους. Αυτό θα γίνει γνωστό μόλις αρχίσει η επεξεργασία των αιτήσεων. Προς το παρόν η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της καταχώρησης αιτήσεων.

Αν και αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, η εξέτασή τους θα αρχίσει από πριν και θα γίνεται κάθε μήνα. Αναμένεται ότι η πρώτη εξέταση αιτήσεων θα γίνει αρχές του Σεπτέμβρη.

Οι αιτήσεις αφορούν ταμεία για τα οποία την ευθύνη είσπραξης εισφορών έχουν οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων. Πιο συγκεκριμένα αφορούν το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το κεντρικό ταμείο αδειών, το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού, το ταμείο κοινωνικής συνοχής και το ταμείο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Περίπου 39 χιλιάδες αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μαζί, οφείλουν στα ταμεία αυτά ποσά που ανέρχονται γύρω στα €290 εκ.

Οι οφειλέτες ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν όσοι χρωστούν τους τελευταίους μήνες και ακόμα δεν καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση εναντίον τους, στη δεύτερη όσοι καταχωρήθηκε μεν εναντίον τους ποινική υπόθεση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της, και στην τρίτη κατηγορία εμπίπτουν άτομα ή επιχειρήσεις εναντίον των οποίων βγήκε καταδικαστική απόφαση.

Ενδέχεται κάποιο άτομο ή επιχείρηση να εμπίπτει και στις τρεις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργοδότες και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το αργότερο σε 54 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις καθυστερημένες οφειλές τους, περιλαμβανομένων και αυτών του Ιουλίου 2016.

Εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν ενωρίτερα των 54 δόσεων, θα επωφεληθούν ανάλογης μείωσης του πρόσθετου τέλους το οποίο μπορεί να ανέρχεται μέχρι και 27%. Σε περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί εφάπαξ, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του συνόλου του πρόσθετου τέλους που επιβλήθηκε.

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30.11.2016.