You are here

Σκοντάφτουν στην εποπτεία οι ΕΠΕΥ

11/12/2001 06:59
Το θέμα της εποπτείας αλλά και οι τεχνοοικονομικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) αναμένεται να καθυστερήσουν περαιτέρω την ψήφιση του. Η πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου διαφάνηκε μετά από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκπρόσωποι του ΧΑΚ και άλλοι χρηματοοικονομικοί φορείς. Αν και όλοι οι φορείς συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης του Νομοσχεδίου, εντόπισαν πρόβλημα στο θέμα της εποπτείας. Όπως και στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων, προέκυψε θέμα κατά πόσο η εποπτεία του πλαισίου παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή σε κοινό εποπτικό φορέα.

Οι τεχνοοικονομικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου φαίνεται να αποτελούν επιπλέον λόγο καθυστέρησης αφού πρέπει να τύχουν σε βάθους μελέτης από την αρμόδια επιτροπή. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών τόνισε ότι η επιτροπή δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου, αλλά, αφού λάβει σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις όλων των πλευρών, θα προχωρήσει σε κατ’ άρθρον συζήτηση του και θα προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις προτού το παραπέμψει στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την λειτουργία του θεσμού της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και ετοιμάστηκε από την ομάδα του εμπειρογνώμονα Δρ Δημήτρη Τσιμπανούλη τον Ιούλιο. Το νομοσχέδιο επεκτείνει την κρατική εποπτεία του θεσμού σε όλο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών διασφαλίζοντας την εύρυθμη, αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς. Μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου που ετοίμασε ο Δρ Τσιμπανούλης είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας αυτών των εταιρειών, η θεσμοθέτηση του πλαισίου για την ευθύνη των αναδόχων, οι υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών τόσο στο στάδιο της εισαγωγής των μετοχών τους στο χρηματιστήριο όσο και τις υποχρεώσεις συμπεριφοράς τόσο των ίδιων των εταιρειών όσο και των κύριων μετόχων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους.