You are here

«Στασιμότητα» στη δημιουργία του FTSE Med 100

14/04/2003 10:53
Η ρευστή κατάσταση «παγώνει» τις διαδικασίες
Τον Μάιο το ΔΣ του ΧΑΚ στο Κάιρο


Πλήρης στασιμότητα παρατηρείται στο θέμα της δημιουργίας του Μεσογειακού Δείκτη FTSE 100. Οι διεθνείς συνθήκες και η ρευστή κατάσταση που παρατηρείται παρά την οριστική έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, έχουν ουσιαστικά «παγώσει» την όλη προσπάθεια και τις σχετικές διαδικασίες για συμπερίληψη γειτονικών της Κύπρου χρηματιστηρίων – Αιγύπτου και Λιβάνου – στον FTSE Med 100 ο οποίος, σύμφωνα με αρμοδίους του ΧΑΚ, θα τεθεί κανονικά όπως είχε προγραμματισθεί, σε λειτουργία το Μάιο του 2003 με την συμμετοχή των χρηματιστηρίων Αθηνών – Ισραήλ και Κύπρου.

Παρά την έντονη επιθυμία του ΧΑΚ, σύμφωνα με δήλωση μέλους του Συμβουλίου προς την Stockwatch, φαίνεται ότι το κλίμα τόσο διεθνώς όσο και η απογοητευτική κατάσταση στο κυπριακό, είναι ιδιαίτερα αρνητικό ως προς την προσέλκυση μεγάλων θεσμικών επενδυτών.

Επιπλέον, όπως πληροφορείται η «SW», το ΧΑΚ αναμένει από τα χρηματιστήρια Λιβάνου και Αιγύπτου τον καθορισμό ημερομηνίας για την επίσκεψη μελών του Συμβουλίου στα χρηματιστήρια Καΐρου και Βηρυτού, ενώ όπως πληροφορούμαστε το χρηματιστήριο Καΐρου έχει κατ’ αρχήν απαντήσει θετικά για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΧΑΚ στις αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο.

Μέλη πάντως του Συμβουλίου, ζητούν επιτακτικά τον καθορισμό marketing plan προτού προχωρήσει η εφαρμογή και η υλοποίηση του FTSE Med 100, ώστε ο Θεσμός να βασίζεται σε στέρεες βάσεις για να έχει επιτυχία.

Η εξαγγελία, ότι οι τελικές διεργασίες για τη δομή και τη λειτουργία του δείκτη θα γίνουν τον Απρίλιο του 2003 και ο FTSE Med 100 θα ετίθετο σε λειτουργία το Μάιο του 2003, με την συμμετοχή των χρηματιστηρίων Αθηνών – Ισραήλ και Κύπρου, έγινε αρχές Φεβρουαρίου (11/2/2003).

Του Κυριάκου Κυριακίδη