You are here

Στην εποχή των profit warnings

17/06/2002 15:12
Στην εποχή των profit warnings μπαίνει ανεπιστρεπτί το ΧΑΚ το καλοκαίρι καθώς όλες οι εισηγμένες εταιρείες είναι υποχρεωμένες, πλέον, να ανακοινώνουν πιθανές αποκλίσεις από προηγούμενα ή από προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Αυτό δήλωσε στη “SW” ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) Μάριος Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που θα επιφέρει η αυστηρή τήρηση αλλά και οι διαφοροποιήσεις των σχετικών κανονισμών για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Αναφορικά με τα φετινά εξαμηνιαία αποτελέσματα ο κ. Κληρίδης μας παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΚ τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με την οποία οι εκδότες είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να ανακοινώνουν σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα τους όταν έχουν καθαρές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα θα διαφέρουν θετικά ή αρνητικά από τα τελευταία δημοσιοποιηθέντα αποτελέσματα ή από παραστάσεις που δόθηκαν από αξιωματούχους της εταιρείας στο επενδυτικό κοινό.

Ήδη δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο ΧΑΚ – η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα – άνοιξαν τον χορό των profit warnings τους περασμένους μήνες προειδοποιώντας ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρσι. Αν και υπάρχει μεγάλη παρανόηση επί του θέματος, μας ανέφερε ο κ. Κληρίδης, αναμένεται ότι σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.

Αλλαγές θα υπάρχουν και στις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τον λογαριασμό αποτελεσμάτων – όπως γινόταν στις πλείστες περιπτώσεις μέχρι τώρα – αλλά και ισολογισμό με βάση το λογιστικό πρότυπο 34. Αν και τα αποτελέσματα δεν θα είναι ελεγμένα από εξωτερικούς ελεγκτές αναμένεται ότι θα παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και ενδείξεις για την πορεία των εταιρειών.

Όσο αφορά τα ετήσια αποτελέσματα, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες πλέον να δίνουν «ένδειξη κέρδους» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η ένδειξη θα πρέπει να συνοδεύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά για την κερδοφορία της εταιρείας την συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα, η προθεσμία για ολοκλήρωση του ελέγχου των ετήσιων αποτελεσμάτων θα μεταφερθεί από το τέλος Μαΐου στο τέλος Απριλίου.