You are here

Το Υπουργικό ενισχύει το ΔΣ ΧΑΚ

20/06/2002 18:13
Τροποποιητικό νομοσχέδιο που δίνει άδεια στο Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου να καθορίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κριτήρια με βάση τα οποία θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις για εισαγωγή τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται σε μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου να διενεργούν πράξεις μέσω άλλου μέλους του Χρηματιστηρίου για ίδιο λογαριασμό και προβλέπονται ορισμένες περιπτώσεις που κατ΄ εξαίρεση τούτο είναι επιτρεπτό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η τροποποίηση αυτή έχει σκοπό να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία μεταξύ των Μελών του ΧΑΚ έτσι ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς».

Χειραγώγηση

Το νομοσχέδιο καθορίζει επίσης με περισσότερη σαφήνεια την έννοια του όρου χειραγώγηση της αγοράς και προβλέπει διατάξεις σε περιπτώσεις που γίνεται χειραγώγηση της αγοράς. Η εν λόγω τροποποίηση ετοιμάστηκε με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χειραγώγηση των τιμών και την κατάχρηση πληροφοριών και η Κύπρος θα κληθεί να εναρμονιστεί όταν ψηφιστεί η Πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εισαγωγή εταιρειών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τροποποιητικό κανονισμό που στοχεύει στην αύξηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για εισαγωγή τίτλων στο ΧΑΚ από δύο σε έξι μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τροποποίηση αυτή, που θα υποβοηθήσει τις Αρχές του Χρηματιστηρίου κατά την εξέταση των αιτήσεων για εισαγωγή τίτλων, είναι σύμφωνη και με το άρθρο 15 της Οδηγίας 79/279/ΕΟΚ το οποίο αναφέρει ότι οι αιτήσεις για εισαγωγή τίτλων πρέπει να εξετάζονται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την υποβολή τους».