You are here

Τρέχουν για ανάπτυξη ηλεκτρονικού χρήματος

29/09/2021 16:13

Την ανάπτυξη του τομέα ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο στοχεύει ο νεοσύστατος Κυπριακός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Γεωργούλας σημειώνει ότι μέσω του Συνδέσμου «θα δώσουμε βάση στην προώθηση και ανάπτυξη του τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο, αλλά και στην προστασία  και εκπροσώπηση των επαγγελματικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών μας.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι η διασύνδεση και ανάπτυξη του δικτύου μελών μας, η διεξαγωγή ερευνών και μελετών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό χρήμα και η συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα την Κεντρική Τράπεζα για προκαταρκτική διαβούλευση θεμάτων που αφορούν τον τομέα μας», τονίζει.

Όπως επισημαίνει, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρκετών εταιρειών που είναι αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες εργοδοτούν ένα αρκετά σοβαρό αριθμό στελεχών, θεωρήθηκε σωστό να έχουν  μια εκπροσώπηση για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο κλάδο.

Μέλη του Συνδέσμου μπορούν να γίνουν εταιρείες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει άδεια για «ηλεκτρονικά ιδρύματα πληρωμών» ή και «ιδρύματα πληρωμών» από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και αδειοδοτημένα ιδρύματα από άλλη αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή που όμως έχουν φυσική παρουσία και εργοδοτούν κόσμο στην Κύπρο.

Ο κ. Γιωργούλας σημειώνει ότι «ήδη έχουμε στείλει επιστολές για συνάντηση με αρμόδιους φορείς και έχουμε πάρει θετικές απαντήσεις. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα γόνιμο διάλογο για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στην Κύπρο».

Κληθείς να απαντήσει πόσο ανεπτυγμένος είναι ο τομέας ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο, αναφέρει ότι « βρισκόμαστε σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, όσον αφορά την γνώση του τι είναι και πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό χρήμα αλλά και άλλων χαρακτηριστικών που βοηθάνε στην εδραίωσή του. Αυτό φαίνεται και από την ανάπτυξη εταιρειών στον τομέα αυτό».

Για το τι ακριβώς είναι το ηλεκτρονικό χρήμα, εξηγεί ότι το ηλεκτρονικό χρήμα είναι ουσιαστικά ένα ισοδύναμο πραγματικών χρημάτων που βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να αγγίξουμε. Περιλαμβάνει τη χρήση δικτύου υπολογιστών και ψηφιακών συστημάτων για τη φύλαξη και τη μεταφορά χρημάτων που γίνεται με ψηφιακό και όχι φυσικό τρόπο.

«Ήδη μέσω των επιστολών που έχουμε στείλει σε διάφορους φορείς, ευελπιστούμε σε συνεργασία για θέματα που αφορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος. Θα επιδιώξουμε να είμαστε μέρος τυχόν προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με σκοπό να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες», υπογραμμίζει.

Της Γεωργίας Χαννή