You are here

135 κινητά για κάθε 100 Κύπριους

02/02/2011 13:36
Στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιγουράρει η Κύπρος στη χρήση κινητών τηλεφώνων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κύπρου (ΓΕΡΗΕΤ), Πόλυς Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με το Ρυθμιστή, το 2009 αλλά και σήμερα το ποσοστό της χρήσης κινητών τηλεφώνων είναι της τάξης του 135%.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «με βάση τον πληθυσμό της Κύπρου, η χώρα μας στην κινητή τηλεφωνία έχει μια υψηλή διείσδυση και τότε και σήμερα της τάξης 135%, δηλαδή σε 100 κυπρίους υπάρχουν 135 κινητά τηλέφωνα».

Εκτός από το ψηλό ποσοστό χρήσης κινητών τηλεφώνων, στην Κύπρο, σύμφωνα με το Ρυθμιστή ΓΕΡΗΕΤ οι δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, η Κύπρος είναι από τις χώρες με τα πιο φθηνά τέλη στην κινητή τηλεφωνία.

Αντίθετα, τα τέλη της σταθερής τηλεφωνίας βρίσκονται στην κατηγορία με τις υψηλές τιμές στην Ευρώπη.

Η Κύπρος είναι πάντως ουραγός σε πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες και το αρμόδιο υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου για βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε και στα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι πάροχοι στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλλά και στην ευρυζωνική πρόσβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ρυθμιστής για το 2009, τα μερίδια της σταθερής τηλεφωνίας για την εγχώρια χρήση αντιστοιχούν σε 90% στη Cyta και 10% στους άλλους παρόχους, ενώ στη διεθνή τηλεφωνία το ποσοστό για τη Cyta ήταν 60% και 40% για τις υπόλοιπες εταιρείες.

Στην κινητή τηλεφωνία εξάλλου τα ποσοστά ήταν 80% για τη Cyta και 20% για την τότε Areeba και σήμερα MTN.

Ταυτόχρονα στον τομέα της ευρυζωνικής πρόσβασης η Cyta το 2009 κατείχε μερίδιο 79% με 80% ενώ το υπόλοιπο μερίδιο αντιστοιχούσε στους άλλους παρόχους.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου