You are here

Άδεια για 5G με εκκίνηση τα €6 εκατ.

16/12/2020 07:02

Ξεκινά αύριο, η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις άδειες του δικτύου 5G, στον οποίο θα ξεκαθαρίσει πόσες συχνότητες θέλουν οι πάροχοι (Cyta, Primetel, Epic και Cablenet), ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμος. Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κωμοδρόμος, διευκρίνισε ότι η τιμή εκκίνησης για το πρώτο δίκτυο, που έχει και τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι €6.000.000, για το δεύτερο δίκτυο η τιμή εκκίνησης είναι τα €3.500.000, για το τρίτο τα €2.500.000 και για τις συμπληρωματικές συχνότητες οι διαγωνισμοί ξεκινούν από τις €200.000. Oι άδειες θα έχουν ισχύ μέχρι 20 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο, «τα δίκτυα 5G αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι εξουσιοδοτημένοι πάροχοι υποχρεούνται να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ευρυζωνικό δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών πέμπτης γενεάς (5G) για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα καλύπτει το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025».

Ο κ. Κωμοδρόμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το δίκτυο 5G, είναι μια μετεξέλιξη του 4G, το οποίο διαμορφώνεται εδώ και μια δεκαετία και τώρα που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, δίνεται για εμπορική χρήση. Η αύξηση των συνδρομητών 5G στις χώρες της ΕΕ είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορη από ότι του 4G, διότι είναι πολύ πιο γρήγορο και με ελάχιστη καθυστέρηση».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών είπε ότι «η χρήση του, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην εξέλιξη της ιατρικής, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επίτευξη των οικολογικών στόχων και του πράσινου μετασχηματισμού» και πρόσθεσε ότι ήδη 19 χώρες της ΕΕ το έχουν εγκαταστήσει, διότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία προνοεί όπως όλα τα κράτη μέλη της, συνεπώς και η Κύπρος, θα πρέπει να έχουν παραχωρήσει άδειες λειτουργίας 5G, ώστε η εταιρεία – πάροχος που θα το αναλάβει, να έχει το χρόνο να προβεί στους κατάλληλους σχεδιασμούς της και σε αγορά εξοπλισμού για την εγκατάσταση της νέας τεχνολογίας. Στόχος να παρέχει υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό.

Της Ηρώς Ευθυμίου