You are here

Ακέφαλη παραμένει η Cyta

07/07/2010 16:09
Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα το θέμα του διορισμού του νέου διοικητικού συμβουλίου της Cyta, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ερωτηθείς πότε προτίθεται ο Πρόεδρος να ανακοινώσει το διορισμό, ο εκπρόσωπος, αφού υπενθύμισε πως οι διορισμοί των ημικρατικών οργανισμών γίνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι «όταν θα είναι έτοιμος και ο Πρόεδρος και θα πάρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα το ανακοινώσουμε».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να προσανατολίζεται στον επαναδιορισμό του Προέδρου και κάποιων άλλων εκ των μελών του Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως κάθε φορά που υπάρχει ένα θέμα είτε αυτό λέγεται ΔΣ της CYTA ή άλλα θέματα, γράφονται και λέγονται πολλά. «Όταν θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σκοπό να προχωρήσει σε μέτρα που θα φέρουν την κάθαρση ή απλώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, ο κ. Στεφάνου είπε πως «υπάρχει μια διαχρονική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που την έθεσε ενώπιον των μελών των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, ότι πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια, ότι πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο για να πατάξουν την όποιαν διαπλοκή ή διαφθορά μπορεί να υπάρχει στον ένα ή στον άλλο ημικρατικό οργανισμό».

«Αυτές είναι οι οδηγίες. Αλλά εμείς δεν προτρέχουμε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε τον οποιονδήποτε. Πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί, διότι πάρα πολλές φορές, όπως και στην περίπτωση της Cyta, ελέχθησαν πάρα πολλά πράγματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ποιός είναι ο υπεύθυνος κάθε φορά για να δικάσει και να καταδικάσει; Θα το κάνουμε αυτό δημόσια; Θα το κάνουμε μέσα από τα ΜΜΕ; Θα αποφασίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ή ο όποιος πολιτικός;»

«Υπάρχουν διαδικασίες και νομίζω ότι σε αυτό, στην πάταξη της όποιας διαφθοράς, πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και είμαστε, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και διαδικασίες μιας ευνομούμενης πολιτείας που πρέπει να τις ακολουθούμε», είπε ο κ. Στεφάνου.

Σε παρατήρηση πως ο ΔΗΣΥ ζήτησε να υπάρξει διερεύνηση των καταγγελιών και πως κάποιο κόμμα μίλησε και για διορισμό ερευνώντα λειτουργού και ερωτηθείς εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση από το Υπουργικό, ο Εκπρόσωπος είπε πως «όπου υπάρχουν καταγγελίες μπορούν να γίνουν είτε στην Αστυνομία – νομικός σύμβουλος του κράτους είναι ο Γ. Εισαγγελέας – και επαναλαμβάνω υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν».

Υπενθύμισε περαιτέρω πως εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη των ημικρατικών οργανισμών, αλλά δεν έχει δικαίωμα να τους παύσει «και αυτό γιατί στηρίζεται πάνω σε μιαν αρχή αυτονομίας, που έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί για να λειτουργούν».

«Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική θέληση, βούληση της κάθε κυβέρνησης και του κάθε Προέδρου να απαιτεί και χρηστή διοίκηση, να απαιτεί διαφάνεια, να απαιτεί πάταξη των όποιων φαινομένων διαφθοράς. Και επαναλαμβάνω, η πολιτική βούληση του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι εκεί», ανέφερε.