You are here

«Αναγκαία επιλογή» η μερική αποκρατικοποίηση Cyta

09/08/2018 15:37

Αναγκαία και καλή επιλογή χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών την πρότασης μερικής αποκρατικοποίησης της Cyta μέσω της παραχώρησης μέρους των εργασιών της σε ιδιώτη επενδυτή, σημειώνοντας ότι επείγουν οι ενέργειες στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως ανέφερε, σε σημερινές του δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, το θέμα της μερικής αποκρατικοποίησης της Cyta βρίσκεται ενώπιον της βουλής και εξέφρασε την ελπίδα με την επάνοδο της βουλής στις εργασίες της μετά το καλοκαίρι, ή με τον νέο χρόνο, όπως είπε, να προχωρήσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα επείγει, είπε «όχι με την έννοια του κατεπείγοντος, ότι πρέπει να κλείσει σε ένα μήνα αλλιώς χανόμαστε αλλά, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις όσο έχει και αξία και προοπτική ο οργανισμός», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η προσωπική πολιτική του άποψη είναι πως στην περίπτωση της Cyta θα έπρεπε να εφαρμοστεί πλήρης αποκρατικοποίηση, εντούτοις δεν είναι αυτή η θέση της κυβέρνησης η οποία σε μια προσπάθεια συναίνεσης προσεγγίζει όπως είπε, τις απόψεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ έστω και αυτή τη θέση για μερική αποκρατικοποίηση και συνεργασία με ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει ένα κομμάτι του οργανισμού, ότι είναι μια καλή και αναγκαία επιλογή» είπε ο κ. Γεωργιάδης εκφράζοντας την προσδοκία οι εργαζόμενοι να δουν ότι οι εν λόγω αλλαγές είναι προς το όφελος του οργανισμού, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ότι αφορά τη Cyta επειδή, όπως ανέφερε, ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να διασφαλίσει την προοπτική ύπαρξης του ως ημικρατικός οργανισμός.

Αυτό, ανέφερε, είναι σε βάρος του οργανισμού. «Μπορεί μέχρι τώρα να βόλευε και τους εργαζόμενους που είχαν καλούς όρους απασχόλησης αλλά δεν είναι ένα μοντέλο που μπορεί να διασφαλίσει θετική προοπτική» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για «βαρίδια του κράτους» τα οποία κουβαλά ο οργανισμός, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο τομέα είναι έντονος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη βουλή για τη μετοχοποίηση της Cyta, το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι διασφαλίζεται δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του κράτους, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί και πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διασφαλίζεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, τα τρία νομοθετήματα έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.

Μ.Χ.