You are here

Αναμένουν τα πλάνα της Monaco Telecom οι ανταγωνιστές

19/07/2018 06:36

Τις αλλαγές που ενδέχεται να επέλθουν στο τηλεπικοινωνιακό πεδίο από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της MTN άρχισαν να σκέφτονται οι ανταγωνιστές της, αναμένοντας τους νέους ιδιοκτήτες, Monaco Telecom, να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους.

Η Monaco ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την πλήρη εξαγορά της MTN για €260 εκ., σηματοδοτώντας μια από τις πιο μεγάλες αλλαγές στον χώρο τα τελευταία χρόνια.

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις νέες εξελίξεις, προσδοκώντας σε νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι καταναλωτές.

Ο επίτροπος ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, μιλώντας στη StockWatch σημείωσε οι καταναλωτέςθα επωφεληθούν από την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού καθώς μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της MTN Cyprus υπάρχει προοπτική για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Monaco Telecom δήλωσε πως επιθυμεί παρουσία σε αυτή την περιοχή και προχώρησε σε αυτή την πράξη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, υπάρχει η προοπτική», σημείωσε.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα φαίνεται να τελούν σε αναμονή, θέτοντας υπό παρακολούθηση τα νέα δεδομένα.

Σημειώνουν το γεγονός ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της MTN κατέχουν «επιθετικό» προφίλ, κάτι το οποίο εκτιμούν πως συνάδει με τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας.

Αναμένουν να δουν κατά πόσο ενδεχομένως να αλλάξει η φιλοσοφία και η στρατηγική της εταιρείας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα υπάρξει ανάγκη για από μέρους τους ενέργειες και αλλαγές.

Η εξαγορά της εταιρείας προκύπτει εν μέσω ευρύτερων αλλαγών στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών με την πρόσφατη εισαγωγή της Cablenet στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τη Cyta να παραμένει ανοικτή σε στρατηγικές συνεργασίες.

Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι στα 14 χρόνια δραστηριοποίησης της στην Κύπρο, η ΜΤΝ απέκτησε δυναμική παρουσία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ανεβάζοντας συνεχώς τα μερίδια αγοράς της σε βάρος του παραδοσιακού παροχέα.

Στοιχεία που δημοσιεύει το γραφείο επιτρόπου ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) καταδεικνύουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 η MTN ανέβασε το μερίδιό της στην κυπριακή αγορά κινητής τηλεφωνίας από το 23,27% στο 35,46%, κερδίζοντας πελάτες από τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς τη Cyta, της οποίας το μερίδιο αγοράς υποχώρησε από 76,73% το 2010, στο 54,33% στο τέλος του 2017.

Μικρότερη είναι η διείσδυση της MTN στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το μερίδιο αγοράς της ήταν 6,40% και ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Εντούτοις η ΜΤΝ αύξησε το μερίδιό της στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, κατά 2% το 2017 ενώ, η μείωση του μεριδίου της Cyta συνεχίστηκε με πτώση περίπου 4%.

Η εταιρεία εισήλθε στην κυπριακή αγορά τον Ιούλιο του 2004, μετά την εξασφάλιση της δεύτερης άδειας λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας από την εταιρεία Areeba και μετονομάστηκε σε MTN μετά την απόκτηση της μητρικής της εταιρείας Investcom LLC από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο εταιρειών MTN Group τo 2006.

Τον Οκτώβριο 2008 ο όμιλος ΜΤΝ προχώρησε σε κοινοπραξία με την Amaracos Holdings η οποία απέκτησε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου, που αργότερα αυξήθηκε στο 50%.

Τον Φεβρουάριο 2013 ο όμιλος ΜΤΝ συμφώνησε με την Amaracos Holdings για την απόκτηση του υπολοίπου 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου και ως εκ τούτου, ο όμιλος ΜΤΝ κατείχε το 100% της ΜΤΝ Κύπρου.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η MTN Cyprus κατείχε 426 χιλ. πελάτες στο τέλος Μαρτίου 2018, που ήταν οι λιγότεροι σε σχέση με την παρουσία του ομίλου σε άλλες 22 αγορές.

Η MTN Cyprus πωλήθηκε από την MTN Group στην Monaco Telecom για το ποσό των €260 εκ., περίπου οκταπλάσιο των κερδών της εταιρείας, πριν τους τόκους, τους φόρους και τις επιβαρύνσεις (EBITDA) που ως εκ τούτου υπολογίζεται γύρω στα €32,5 εκ.

Η Monaco Telecom θα καταβάλλει τέλος στην MTN Group για το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας MTN για άλλα τρία χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη της Cyta ανήλθαν στα €50,8 εκ. το 2017.

Σε ανακοίνωση του ομίλου σημειώνεται ότι η MTN Cyprus εκπίπτει του βασικού πεδίου δραστηριοτήτων του, που είναι στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

M.X.