You are here

Αναστασιάδου: Μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις η Κύπρος

17/09/2019 15:13

Η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, σε χαιρετισμό της σε ημερίδα με θέμα «Connecting Europe Facility 2 Digital (CEF2 Digital)».

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις διαδικασίες χρηματοδότησης ευρυζωνικών έργων από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο CEF(Connecting Europe Facility) Digital.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το όραμα της κοινωνίας των Gigabit, όπου η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας θα επιτρέψει την ευρεία χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

Η Ευρώπη, είπε, προετοιμάζεται για αυτή την Gigabit εποχή της ευρέως διαδεδομένης και πολύ υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητας η οποία θα υιοθετήσει τεχνολογίες επόμενης γενιάς όπως είναι το 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και οι τεχνολογίες Blockchain.

Η εφαρμογή των πιο πάνω μπορεί να επιτευχθεί μέσω υπερσύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων σύνδεσης, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών αναμένεται να συμβάλει στην ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και άλλων τεχνολογιών επόμενης γενιάς σε όλη την Ευρώπη.

Η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε η Υπουργός, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις εξελίξεις και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία υιοθέτησης του κώδικα στην εθνική μας νομοθεσία».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Κύπρος να μην μείνει πίσω από αυτές τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».

H Κύπρος, κατέληξε, μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του CEF2 Digital, για την επίλυση βασικών θεμάτων προς την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.