You are here

Αντισυνταγματικό το μπλόκο Cyta

04/05/2010 14:00
Την εκτίμηση ότι ο νόμος που φράζει το δρόμο της Cyta για διεκδίκηση της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας είναι αντισυνταγματικός εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, δίνοντας βάση στην αναπομπή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και φέρνοντας τους βουλευτές των κομμάτων που τον ψήφισαν προ μεγάλων διλημμάτων ενόψει της συζήτησης της αναπομπής στην προσεχή ολομέλεια.

Οι εισηγητές της πρότασης νόμου, βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Λευτέρης Χριστοφόρου και Νικόλας Παπαδόπουλος, αντίστοιχα επιμένουν στη συνταγματικότητα του νόμου που ψήφισαν, δίνοντας συνέχεια στο σίριαλ που ξεκίνησε πριν δύο μήνες, όταν η Cyta ανακοίνωσε την πρόθεση της να συμμετάσχει στη διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας.

Ο κ. Κληρίδης, δήλωσε με νόημα ότι «δεν μπορεί να γίνεται επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στη Δικαστική και στην Εκτελεστική όταν βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική πράξη», προσθέτοντας, παράλληλα ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να επεμβαίνει για να αλλάξει το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού ή μιας δικαστικής διαδικασίας.

Τόνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της νομοθεσίας, για να συμμετάσχει η Cyta με άλλη κοινοπραξία.

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει δυνατότητα να περιληφθεί η Cyta στην αίτηση ενός άλλου αδειούχου αιτητή ή και αντίστροφα, για να μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι μετά την κατοχύρωση της προσφοράς».

Ο Γενικός Εισηγγελέας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, ανέφερε ότι η βουλή επεμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η μια εξουσία δεν μπορεί να επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της άλλης εξουσίας, υπογραμμίζοντας, ότι η διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του, εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του υπ. Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, υποστήριξε, ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός και η ίση μεταχείριση, υποδεικνύοντας, ότι με τη ψήφιση του νόμου από τη βουλή, η Cyta βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση.

Ζήτησε, όπως ο Ημικρατικός Οργανισμός να τυγχάνει ίσης μεταχείρισης και να του δοθούν ίσες ευκαιρίες.

Εκ μέρους του υπουργείου Συγκοινωνιών, ο Γενικός Διευθυντής, Μάκης Κωνσταντινιδης, δήλωσε, ότι στόχος του υπουργείου είναι να προωθήσει τον ανταγωνισμό στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Εξήγησε, ότι η πρώτη πλατφόρμα δίνεται στο ΡΙΚ για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος ενώ η δεύτερη πλατφόρμα η οποία έχει πενταπλάσια χωρητικότητα, θα δοθεί μέσω πλειστηριασμού.

Η Cyta, σημείωσε, είναι ένας παίχτης της αγοράς και δεν τυγχάνει δυσμενούς ή ευνοϊκής μεταχείρισης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Cyta, θα πρέπει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, υπογραμμίζοντας, ότι σύμφωνα με το νόμο για να συμμετάσχει ο Οργανισμός στο διαγωνισμό χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του τμήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του υπουργείου Συγκοινωνιών και του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο αρχές επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών θα συνέλθουν για να συζητήσουν την όλη διαδικασία του διαγωνισμού.

Σε περίπτωση που η βουλή επιμείνει στο νόμο που ψήφισε το υπουργείο Συγκοινωνιών, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, θα προχωρήσει με τον διαγωνισμό, συμπληρώνοντας, ότι «σε περίπτωση που η Cyta κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα λάβουν γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, υποστήριξε, ότι η βουλή δεν λειτούργησε άστοχα και με την ενέργεια της αποφάσισε να διαφυλάξει την εμπλοκή της Cyta στις διαδικασίες της δεύτερης πλατφόρμας.

Δεν μας ενδιαφέρει ο διαγωνισμός, σημείωσε ο βουλευτής, Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά οι αρμοδιότητες της Cyta.

«Ο νόμος που περάσαμε» είπε «δεν έχει καμία επίπτωση στο διοικητικό όργανο που εξετάζει το διαγωνισμό» προσθέτοντας, ότι «μας ξενίζει το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία μας συμβούλεψε πως να συντάξουμε το νόμο και τώρα μας λέει ότι είναι αντισυνταγματικός».

Ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε, ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας και η βουλή δεν παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό.

Όλα τα κόμματα δεσμεύθηκαν να τοποθετηθούν την Πέμπτη στη συνεδρία της Ολομέλειας της βουλής.

Πάντως σε περίπτωση που η βουλή επιμένει στο νόμο που ψήφισε τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου