You are here

Απάντηση Α. Νεοκλέους για ταχύτητες διαδικτύου

24/07/2021 06:01

Η Κύπρος είναι πέμπτη στον κόσμο στη μέση ταχύτητα κινητού διαδικτύου, επισημαίνει ο CEO της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας απάντηση σε σχέση με στοιχεία που παρουσιάζουν την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις στις ταχύτητες διαδικτύου.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, φέρουν την Κύπρο να βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για την μέση ταχύτητα download, με 35 Mbps.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn, ο κ. Νεοκλέους σημειώνει πως αιωρούνται διάφορες στατιστικές που παρουσιάζουν την Κύπρο να έχει χαμηλές επιδόσεις σε δείκτες που αφορούν την ψηφιακή προσαρμογή.

«Αν και πολλές από αυτές τις στατιστικές είναι παλιές (ή και άδικες μερικές φορές), συμφωνώ πλήρως ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η Κύπρος δεν είχε ψηλές επιδόσεις στην κούρσα της ψηφιακής μεταμόρφωσης. Αλλά όχι πια», αναφέρει.

Στην πέμπτη θέση παγκόσμια

Ο κ. Νεοκλέους παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση στον κόσμο, στην μέση ταχύτητα κινητού διαδικτύου. Αυτό, όπως σημειώνει, «επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία του εξαιρετικά αξιόπιστου Παγκόσμιου Δείκτη Ταχύτητας Ookla, ο οποίος μετρά πραγματικές (και όχι θεωρητικές) ταχύτητες».

Οι χώρες που είναι πάνω από την Κύπρο στην σχετική κατάταξη, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότιος Κορέα, το Κατάρ και η Νορβηγία. Ο κ. Νεοκλέους επισημαίνει πως από αυτό το στοιχείο γίνεται κατανοητό το επίτευγμα της Κύπρου.

Στο 100% η κάλυψη μέχρι το τέλος του έτους

Προσθέτει ότι σε μια εποχή που η ψηφιακή αλλαγή αποτελεί βασικό οδηγό της οικονομίας μιας χώρας, η Κύπρος κάνει άλματα προς αυτόν τον στόχο. «Και δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε», αναφέρει. Πέραν από τις ταχύτητες, «θα τελειοποιήσουμε και την κάλυψή μας», τονίζει.

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χάρη στη Cyta, η Κύπρος θα είναι πιθανόν η μόνη χώρα στην Ευρώπη με 100% κάλυψη 5G. Για όλους στη Cyta, ειδικά τους συνεργάτες μου στα δίκτυα, αυτές είναι στιγμές εξαιρετικής υπερηφάνειας. Είναι απίστευτο συναίσθημα να βλέπουμε ότι η στρατηγική μας προσήλωση στο 5G και η σκληρή μας δουλειά για την ποιότητα του δικτύου κινητής, αποδίδουν», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, δεν παραβλέπεται, όπως είπε, το γεγονός πως σε ότι αφορά τη μέση ταχύτητα σταθερού διαδικτύου, η Κύπρος δεν φαίνεται πουθενά. «Βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα από το όραμά μας για το τι αξίζει η χώρα», σημειώνει.

Επισημαίνει ωστόσο, πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως θα ανατρέψουμε και αυτή τη στατιστική και γρήγορα».

Πλάνο για fiber σε όλες τις αστικές περιοχές

«Μέχρι το τέλος του 2021 και παρά τους περιορισμούς του Covid-19, θα ξεπεράσουμε με ευκολία τους 50 χιλ. συνδρομητές fiber. Μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, θα ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση fiber σε όλες τις αστικές περιοχές της Κύπρου, προσθέτοντας άλλα 150 χιλ. σπίτια και επιχειρήσεις στην πορεία, με ρυθμό 200 συνδρομητών την ημέρα», σημείωσε ο κ, Νεοκλέους.

Όπως ανέφερε, τέτοιες επιδόσεις δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

Σημειώνει πως τα σχέδια της Cyta, σε συνδυασμό με σημαντικές μειώσεις τιμών, καθιστούν το γρήγορο διαδίκτυο διαθέσιμο και προσιτό για όλους, και πως η Κύπρος θα ανέβει και στον δεύτερο πίνακα κατάταξης.

Μ.Χ.