You are here

Αποδεσμεύθηκαν δύο κονδύλια Cyta

10/05/2010 14:41
Η Επιτροπή Οικονομικών της βουλής προχώρησε στην αποδέσμευση των δύο κονδυλίων της Cyta που αφορούν τη διαφήμιση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων, όχι όμως του κονδυλίου που αφορά την ψηφιακή πλατφόρμα, που παρά τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, έμεινε δεσμευμένο.

Ως γνωστό η βουλή είχε σταυρώσει τα τρία κονδύλια, όπως και κονδύλια που αφορούν επιδόματα υπαλλήλων, το Μάρτιο, μετά από διαφωνίες για την εμπλοκή της Cyta στη διαδικασία προσφοροδότησης για τη δεύτερη πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης.

Αργότερα, η βουλή ψήφισε νόμο που αποτρέπει την απόκτηση από τη Cyta των δικαιωμάτων για τη δεύτερη πλατφόρμα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο, και την Πέμπτη η βουλή απέρριψε την αναπομπή με αποτέλεσμα η διαδικασία να οδηγείται πλέον στο Ανώτατο.

Στο ενδιάμεσο, η βουλή απέρριψε επανειλημμένες εκκλήσεις της Cyta να αποδεσμεύσει το κονδύλι ύψους €11 εκ. για τη διαφήμιση, €1 εκ. για τα δικαιώματα και €3 εκ. για την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σήμερα, αποφασίστηκε πως δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να συνεχιστεί η δέσμευση των δύο κονδυλίων, χωρίς να διευκρινιστεί τι κερδίθηκε με το «σταύρωμα» τους.

Στηρίζοντας τη θέση του κόμματος του για συνέχιση της δέσμευσης του τρίτου κονδυλίου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατέθεσε την εσωτερική μελέτη της CYTA για τη ψηφιακή πλατφόρμα την οποία διενήργησαν υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού.

Η μελέτη συμπεραίνει, ότι η Cyta δεν πρέπει να διεκδικήσει άδεια για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, «αλλά να επικεντρωθεί στις ενέργειες που χρειάζονται για να υπερασπιστεί και ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της υπηρεσίας Cytavision με την απόκτηση περιεχομένου, την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη».

Σύμφωνα με τη μελέτη, είπε ο κ. Χριστοφόρου, τα υψηλόβαθμα στελέχη της CYTA υποδεικνύουν, ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της CYTA ούτε των εργαζομένων η επένδυση στη ψηφιακή πλατφόρμα. Ο κ. Χριστοφόρου, διερωτήθηκε παράλληλα «τι είναι τελικά υπέρ του οργανισμού και των εργαζομένων», προσθέτοντας, ότι ως υπεύθυνο κόμμα «ο ΔΗΣΥ δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην έγκριση του όποιου κονδυλίου, όταν έχει στα χέρια του αυτή τη μελέτη».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε, ότι από την ημέρα της ψήφισης των αρχικών προτάσεων, οι οποίες απαγορεύουν στη CYTA τη διεκδίκηση της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας, δεν υπήρξαν νέα δεδομένα για να αλλάξει η θέση της ΕΔΕΚ.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος Οικονομικών της βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε με αφορμή επιστολή της συντεχνίας της CYTA, ΕΠΟΕΤ, η οποία ζητά την αποδέσμευση του κονδυλίου και για τα επιδόματα των εργαζομένων, γιατί το υπουργείο οικονομικών δεν ζήτησε την αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου και ζήτησε την αποδέσμευση των κονδυλίων που αφορούν τη διαφήμιση, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της ψηφιακής πλατφόρμας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου