You are here

«Απογειώθηκε» η χρήση του ίντερνετ στην Κύπρο

01/08/2021 06:00

Κατακόρυφη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας στη χώρα μας.

Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση και οι διαδικτυακές αγορές είναι μερικές από τις συνήθειες που μπήκαν στην καθημερινότητα των κυπρίων και εξακολουθούν να διατηρούν σε ψηλά επίπεδα τη χρήση του διαδικτύου, ακόμα και μετά τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ίσχυαν κατά τις περιόδους των lockdown.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), κατά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση διαδικτύου, αλλά και οι ταχύτητες διαδικτύου που χρησιμοποιούν οι κύπριοι πολίτες.

Ο βοηθός Επίτροπος του ΓΕΡΗΕΤ Πέτρος Γαλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι η χρήση του διαδικτύου έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η χρήση της τηλεφωνίας.

Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες που δημιουργούνται αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω την χρήση του διαδικτύου, αλλά και των ταχυτήτων διαδικτύου που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι το ΓΕΡΗΕΤ από την αρχή της πανδημίας του Covid-19 παρακολουθεί τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συλλέγει στοιχεία για τον όγκο δεδομένων σταθερής και κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και τον όγκο λεπτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Βάση των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτυπώνεται ότι οι καταναλωτές σε περιόδους που ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στρέφονται στη χρήση του διαδικτύου και μειώνουν τη χρήση της τηλεφωνίας.

Σημείωσε ότι σε περιόδους που δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, μειώνεται η χρήση του διαδικτύου παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα, αφού η χρήση του διαδικτύου έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν την πανδημία. Παράλληλα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις συνδέσεις με ψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου, αλλά και στη χρήση τηλεφωνίας.

Τα δεδομένα από Μάρτιο 2020 μέχρι Μάιο 2021

Σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία του ΓΕΡΗΕΤ, ο όγκος δεδομένων της κινητής ευρυζωνικής κυμάνθηκε μεταξύ 105%-115% τις δύο πρώτες εβδομάδες Μαΐου 2021, που ήταν σε ισχύ στα τελευταία αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αυτά είναι τα ψηλότερα ποσοστά από την ημερομηνία που γίνεται καταγραφή των στοιχείων, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020, έναντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των μηνών Δεκ. 19-Φεβ. 20, ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το αντίστοιχο ποσοστό κατήλθε στο 97%.

Παράλληλα ο όγκος δεδομένων της σταθερής ευρυζωνικής κυμάνθηκε μεταξύ 59%-61% έναντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των μηνών Δεκ. 19-Φεβ. 20 τις δύο εβδομάδες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια κατήλθε στο 49% ως αναμενόμενο επακόλουθο του ανοίγματος των σχολείων.

Ο όγκος λεπτών κινητής τηλεφωνίας από 55% έναντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των μηνών Δεκ. 19-Φεβ. 20 πριν τα περιοριστικά μέτρα, κατήλθε στο 34%-35% και ακολούθως με την άρση των περιοριστικών μέτρων ανήλθε στο 46%.

Ο όγκος λεπτών σταθερής τηλεφωνίας από 26% έναντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των μηνών Δεκ. 19-Φεβ. 20 πριν τα περιοριστικά μέτρα, κατήλθε στο 0%-5% και ακολούθως με την άρση των περιοριστικών μέτρων ανήλθε στο 23%.

Πληρώνει ότι παίρνει ο κύπριος καταναλωτής

Σχολιάζοντας αναφορές για ψηλό κόστος των υπηρεσιών επικοινωνιών για τους κύπριους καταναλωτές και χαμηλές ταχύτητες διαδικτύου, ο κ. Γαλίδης ανέφερε ότι πράγματι επικρατεί η εντύπωση αυτή, κάτι όμως που δεν υφίσταται, όπως είπε.

Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο τομέας των επικοινωνιών έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, προσφέροντας περισσότερες επιλογές, χαμηλότερες τιμές και δίκτυα μεγάλων ταχυτήτων.

Πρόσθεσε ότι οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο, δεν είναι ακριβές συγκριτικά με άλλες χώρες. Σε ότι αφορά το διαδίκτυο, υποστήριξε ότι οι ταχύτητες που προσφέρονται από τους παροχείς στους καταναλωτές, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πράγματι χαμηλότερες, αλλά βάσει των αναγκών τους.

Σημείωσε ότι οι παροχείς έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες, όμως οι ανάγκες των καταναλωτών δεν είναι μεγάλες, όπως ανέφερε.  

Ο κ. Γαλίδης επεσήμανε ότι η ταχύτητα διαδικτύου που δίδεται στους καταναλωτές, είναι η μέγιστη σε σχέση με αυτό που πληρώνουν, σε αντίθεση με καταναλωτές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που αγοράζουν υψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου από ότι οι πραγματικές ανάγκες τους, ή από αυτές που αξιοποιούν.

Αναφέρθηκε ακόμα σε εργαλεία που έχει δημιουργήσει το ΓΕΡΗΕΤ μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν υπηρεσίες και να μετρήσουν εύκολα τις ταχύτητες διαδικτύου τους, για να γνωρίζουν εάν παίρνουν αυτό που πληρώνουν.

Της Ελένης Χαραλάμπους