You are here

Cyta: €7 εκ. για σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης

25/02/2019 06:42

Με επαναλαμβανόμενη πρόνοια €7 εκ. για την εφαρμογή σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων, προσέρχεται σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), για την εξέταση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2019.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Cyta Λευτέρη Χρίστου στη StockWatch, η ίδια πρόνοια είχε περιληφθεί και στον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2018, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε και γι’ αυτό παρουσιάζεται εκ νέου.

Κατά την εξέταση του περσινού προϋπολογισμού της Cyta, ο οργανισμός είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι με την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού θα επέλθει σημαντική μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις.

Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Cyta για το 2019 αν και προβλέπει μειωμένα έσοδα λόγω μείωσης των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παραμένει πλεονασματικός, κατά €25,2 εκ. μετά τη φορολογία.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε στη StockWatch ότι ο οργανισμός αναμένεται να καταγράψει κέρδη και το 2019 παρά τον έντονο ανταγωνισμό. «Επιπρόσθετα, ο οργανισμός αναμένει ότι τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 θα είναι ακόμα καλύτερα από τα προϋπολογιζόμενα», πρόσθεσε.

Ο λόγος στον οποίο αποδίδεται η αρνητική διαφοροποίηση στα έσοδα, δηλαδή η μείωση των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι ενδεικτικός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Cyta λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα ύψους €340,5 εκ. σε σύγκριση με έσοδα €349,4 εκ. το 2018. Τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προβλέπονται στα €307,8 εκ. από €317,2 εκ.

Οι δαπάνες του 2019 προϋπολογίζονται στα €388,2 εκ., σε σύγκριση με εγκριμένες δαπάνες ύψους €393,4 εκ. το 2018.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει στα €30 εκ. πριν τη φορολογία και στα €25,2 εκ. μετά τη φορολογία, σε σχέση με €47,3 εκ. και €40,1 εκ. την προηγούμενη χρονιά.

Σημαντική μείωση καταγράφεται στην πρόνοια του προϋπολογισμού για επενδύσεις του οργανισμού, η οποία είναι σχεδόν μηδενική μετά και την ολοκλήρωση της πώλησης της Cyta Hellas.

Σε εξέλιξη αναπτυξιακά έργα και αναβάθμιση προϊόντων

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναβάθμιση των υπηρεσιών του οργανισμού και αντιμετώπιση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά τηλεπικοινωνιών, η Cyta φαίνεται να προωθεί σειρά έργων ανάπτυξης.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του οργανισμού που περιλαμβάνουν έργα σε σχέση με τα δίκτυα, τον εξοπλισμό, τις υποδομές συστημάτων και τις υποστηρικτικές υποδομές, παρουσιάζουν αύξηση €3,4 εκ. στον προϋπολογισμό του 2019 καθώς ανέρχονται στα €76,9 εκ. από €73,5 εκ. την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Cyta, είναι η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών Fiber-to-the-Home.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι μεταξύ άλλων, «τρέχει» η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με ψηλότερες ταχύτητες καθώς και οι ενέργειες για αντικατάσταση των τεχνικών υποδομών της πλατφόρμας Cytavision.

Η νέα πλατφόρμα Cytavision, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εμπειρία των συνδρομητών και τις λειτουργικές δυνατότητες που προσφέρονται στους χρήστες.

Της Μαρίας Χαμπή