You are here

Cyta: Πότε θα καλυφθεί το έλλειμμα ταμείου συντάξεων

31/01/2022 07:19

Νωρίτερα από το καθορισμένο πρόγραμμα αποπληρωμής, και συγκεκριμένα μέχρι το 2031, υπολογίζεται η κάλυψη του ελλείμματος του ταμείου συντάξεων της Cyta, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού Μιχάλη Ιωαννίδη.

Σε απαντήσεις προς ερωτήματα που τέθηκαν από μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού της Cyta για το 2022, o κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι στη βάση της αναλογιστικής μελέτης για το έτος 2020, το Συμβούλιο της Cyta και η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου αποφάσισαν τη διατήρηση της υψηλής ετήσιας δόσης των €23 εκ. της Cyta προς το Ταμείο.

Κύριο μέλημα, τονίζει, είναι η μείωση του αναλογιστικού ελλείμματος με ταχείς ρυθμούς, ώστε να καλυφθεί πλήρως το συντομότερο.

Πρόσθεσε ότι η διατήρηση της ετήσιας δόσης των €23 εκ. της Cyta προς το Ταμείο αναμένεται να οδηγήσει, με τα σημερινά δεδομένα, σε πλήρη κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης του Ταμείου σε 8,6 χρόνια από σήμερα.

Εξηγεί περαιτέρω ότι η περίοδος αυτή συγκρίνεται θετικά με το ήδη ικανοποιητικό πρόγραμμα αποπληρωμής των 10 χρόνων, που είχε υιοθετηθεί ως συνετή πρακτική το 2014.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η νομοθεσία απαιτεί αντίστοιχη κάλυψη παρόμοιων αναλογιστικών ελλειμμάτων σε περίοδο μέχρι και δεκαπέντε ετών, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που υιοθετεί η Cyta με τη σημερινή καταβολή της ετήσιας δόσης.

Το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων ανήλθε σε €177,2 εκ. στα τέλη του 2020, μειωμένο κατά €1 εκ., σε σχέση με το αντίστοιχο έλλειμμα των €178,2 εκ. του 2019.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει, ότι η Αναλογιστική Μελέτη, η οποία θα καταδεικνύει το ύψος του ελλείματος για το έτος 2021 βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αναλογιστική μελέτη, καθώς και το σχέδιο ανάκαμψης, επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση αλλά και εκτάκτως, εάν τυχόν προκύψουν γεγονότα που καθιστούν μια αντίστοιχη αξιολόγηση αναγκαία.

Πρόσβαση σε νέες αγορές για τη Cyta

Στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή της σε ένα νέο καλωδιακό σύστημα μεταξύ Ασίας - Ευρώπης, βρίσκεται η Cyta, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει το 2025. Εάν επιτευχθεί η συμμετοχή, θα δώσει πρόσβαση σε νέες αγορές για τη Cyta και νέες δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού Μιχάλη Ιωαννίδη.

Στην απαντητική επιστολή του κ. Ιωαννίδη προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σημειώνεται ότι το εν λόγω καλωδιακό σύστημα θα διασυνδέσει την Κύπρο με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και με την Ανατολική Ασία.

Ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι, πέραν από τις δυνατότητες πρόσβασης της Cyta σε νέες αγορές και προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, η συμμετοχή στο έργο θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και την τεχνολογική αξία της Κύπρου υπογραμμίζοντας την ουσιαστική γεωπολιτική και γεωστρατηγική της αξία στην περιοχή.

Αναφέρει επίσης, ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος ARSINOE, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022 και αποτελεί μέρος ευρύτερου διεθνούς υποθαλάσσιου καλωδίου, που διασυνδέει την Κύπρο με τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η Cyta συνεχίζει την ανάπτυξη του διεθνούς δικτύου για εκτεταμένη, ασφαλή και απευθείας συνδεσιμότητα της χώρας, σε πλήρη εφεδρεία και διαθεσιμότητα, επιτρέποντας έτσι την παροχή ποιοτικών και σύγχρονων υπηρεσιών που έχουν πια καθιερώσει την Κύπρο ως αξιόπιστο τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρνητική η επίδραση της πανδημίας στις τηλεπικοινωνίες

Η Cyta αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ 13 ετών σε ότι αφορά την κερδοφορία της το 2021. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΣ, τονίζει πως η πανδημία κάθε άλλο παρά θετικές επιδράσεις έχει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Το 2020 οι επιπτώσεις της πανδημίας επέφεραν συρρίκνωση της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών κατά 2,7% (σε σύγκριση με το 2019). Στην Κύπρο ειδικά, η σημαντική μείωση του τουρισμού (εισερχόμενου και εξερχόμενου) επηρέασε αρνητικά τα έσοδα περιαγωγής (roaming) καθώς και τα έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ τα συνεχόμενα lockdown έχουν μειώσει τα έσοδα από δημόσια θέαση τηλεόρασης και σταθερή τηλεφωνία για επιχειρήσεις», ανέφερε.

Τόνισε ότι το 2021 λόγω της πανδημίας, η Cyta είχε μείωση εσόδων και όχι αύξηση.

Εντούτοις σημειώνει ότι, η δυναμική ανάπτυξης της Cyta που ξεκίνησε από το 2019, μείωσε τις επιπτώσεις της πανδημίας και διατήρησε τη Cyta σε πορεία ανάπτυξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αντίστοιχη πτώση των εσόδων της Cyta να είναι μικρότερη από 1%, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί σημαντική κερδοφορία (€71 εκ.), πρόσθεσε.

Όσον αφορά την συγκράτηση πελατών και την προσέλκυση νέων, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι οφείλεται σε στρατηγικές αποφάσεις που λήφθηκαν για επιτάχυνση της ανάπτυξης του παγκύπριου δικτύου οπτικής ίνας Cyta Fiber, καθώς και την παγκύπρια εισαγωγή του δικτύου SG, σε συνδυασμό με στοχευμένες δράσεις που μεταμορφώνουν την εμπειρία εξυπηρέτησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Η ανθεκτικότητα της δυναμικής πορείας της Cyta επιβεβαιώνεται και το 2021 με την κερδοφορία να υπολογίζεται στα €75 εκ., καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 6% από το 2020», σημειώνει.

Της Ελένης Χαραλάμπους