You are here

Cyta: Προσδοκίες για νέες δυνατότητες μέσω 5G

30/05/2019 12:22

Σταθμό στην πορεία των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο μέλλον του τομέα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Cyta Ρένα Πάνου Ρουβιθά, την υιοθέτηση της τεχνολογίας δικτύου 5G.

Σε παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου, η κ. Ρουβιθά ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του οργανισμού περιλαμβάνει στοχευμένες αναπτυξιακές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής όπως είναι το δίκτυο οπτικών ινών, τα δίκτυα κινητής νέας γενιάς και η συνεχής αναβάθμιση των υποθαλάσσιων καλωδιακών υποδομών του Οργανισμού, με νέο βήμα την τεχνολογία 5G.

Πολλαπλάσιες ταχύτητες και νέες εφαρμογές

Ο νέος ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους αναφέρθηκε στις δυνατότητες που θα φέρει για τους χρήστες το δίκτυο 5G επισημαίνοντας ότι αναμένεται να μπει στις ζωές μας, ένας εντυπωσιακός αριθμός εφαρμογών.

Ο κ. Νεοκλέους σημείωσε ότι οι εμπορικές υπηρεσίες του 5G θα έχουν πολλαπλάσια ταχύτητα του 4G, σημειώνοντας ότι το 5G μπορεί να προσφέρει ταχύτητες μέχρι και δεκάδες φορές ταχύτερες απ’ ότι το 4G. Για παράδειγμα ανέφερε ότι μια ταινία υψηλής ευκρίνειας που με την τεχνολογία 3G κατέβαινε σε μια μέρα, με την τεχνολογία 5G θα κατεβαίνει σε 4-40 δευτερόλεπτα.

Πρόσθεσε ότι στις δυνατότητες που διανοίγονται με το 5G περιλαμβάνεται η γρηγορότερη απόκριση σε αιτήματα του χρήστη ή της συσκευής, η μεγαλύτερη χωρητικότητα χρηστών που θα φτάνει σε 1 εκ. συνδέσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και η μεγαλύτερη αξιοπιστία του δικτύου που θα επιτρέπει την υποστήριξη εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων, η ευελιξία του δικτύου και το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας της μπαταρίας των συσκευών μέχρι και δέκα φορές.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το νέο δίκτυο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής, εικονικής πραγματικότητας, τηλεϊατρικής, αυτόνομης οδήγησης, έξυπνης γεωργίας, cloud gaming, διασύνδεσης συσκευών και εφαρμογές έξυπνων πόλεων, ανάμεσα σε άλλες.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το νέο δίκτυο να επιφέρει μειώσεις τιμών για τους καταναλωτές, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι η Cyta προσπαθεί συνεχώς να κάνει μειώσεις στις τιμές και ότι το κυριότερο που πρέπει να αναμένεται είναι ψηλότερες ταχύτητες. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι καταναλωτές θα εκπλαγούν με τις ενέργειες του οργανισμού την επόμενη περίοδο.

Εν αναμονή αδειοδότησης συχνοτήτων από το κράτος

Η Cyta βρίσκεται σε αναμονή για την αδειοδότηση των απαραίτητων συχνοτήτων από το κράτος για να μπορέσει να διαθέσει το δίκτυο προς ευρύτερη εμπορική χρήση, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2020.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή τεχνολογίας και πληροφορικής της Cyta Χρύση Φοινιώτη, η εμπορική εφαρμογή του δικτύου αναμένεται να αρχίσει από τα αστικά κέντρα των πόλεων όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη και να επεκταθεί στις υπόλοιπες περιοχές βάσει των εμπορικών αναγκών των πελατών.

Σε ότι αφορά το δίκτυο 5G, η κ. Ρουβιθά σημείωσε ότι η Cyta μελετά ενδελεχώς και δοκιμάζοντας πιλοτικά τη νέα τεχνολογία πριν την εμπορική της διάθεση.

«Το πιλοτικό δίκτυο 5G της Cyta βρίσκεται ήδη σε εσωτερική δοκιμαστική λειτουργία, με σκοπό να προσφέρει πρώτα σε εμάς την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, ενώ, παράλληλα, βρισκόμαστε σε αναμονή για την παραχώρηση των σχετικών συχνοτήτων από το κράτος», είπε η κ. Ρουβιθά.

Ο κ. Φοινιώτης σημείωσε ότι «τo πιλοτικό δίκτυο 5G της Cyta θα βοηθήσει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που μέχρι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε σε χώρες με μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα».

Ανέφερε ότι οι δοκιμές του νέου δικτύου γίνονται σε επιλεγμένους σταθμούς στη Λεμεσό και στη Λευκωσία και πως μελετάται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, είπε, αναμένεται ότι αρχικά οι ταχύτητες θα είναι πενταπλάσιες σε σχέση με το δίκτυο 4,5G φτάνοντας στα 5Gbps.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός για εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας και των υποδομών του. Σε αυτές συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εισαγωγή της τεχνολογίας 4G και 4,5G και αργότερα την αναβάθμισή τους και την εισαγωγή του δικτύου Fiber-to-the-Home, κινήσεις που οδήγησαν όπως είπε σε διεθνή διάκριση από τον οργανισμό Ookla το 2017 και το 2018.

Στο πλαίσιο ερωτοαπαντήσεων, οι εκπρόσωποι του οργανισμού σημείωσαν ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος της επένδυσης στο δίκτυο 5G επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη φάση τυγχάνουν αξιοποίησης και προηγούμενες επενδύσεις, με μικρό επιπλέον κόστος.

Ο κ. Νεοκλέους, ανέφερε ότι οι επενδύσεις του οργανισμού γίνονται στη βάση της επικερδότητας που προδιαγράφεται. Απαντώντας στο ενδεχόμενο οι μεγάλες επενδύσεις να καταστήσουν αναγκαία τη στροφή σε συνεργασίες ή κοινοπραξίες, σημείωσε ότι εάν προκύψει πιθανότητα συνεργασίας θα μελετηθεί χωρίς ωστόσο, αυτό να αποτελεί αναγκαιότητα, όπως είπε.

Ο κ. Νεοκλέους κλήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην κυπριακή αγορά μετά και την πρόσφατη αδειοδότηση τέταρτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G. Ανέφερε ότι η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που παραχωρούν τις άδειες, καθώς όπως είπε, είναι ήδη πολλές οι άδειες και οι πάροχοι.

Της Μαρίας Χαμπή