You are here

Cyta: Ξεφορτώνεται και τις κυπριακές θυγατρικές

17/06/2021 10:00

Την αποδέσμευση της και από τις κυπριακές θυγατρικές εταιρείες της, μετά τις ζημιογόνες θυγατρικές που διατηρούσε στο εξωτερικό επιδιώκει η Cyta. Πρόκειται για τις Emporion Plaza Ltd και Cytasoft Ltd.

Στις προθέσεις του οργανισμού αναφέρθηκε χθες η πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 και του συνολικού απολογισμού του έργου που επιτελέστηκε, με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας της στο τιμόνι του οργανισμού.

Η κ. Ρουβιθά Πάνου, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι στο παρόν στάδιο και στο πλαίσιο της ορθολογιστικής αξιολόγησης των θυγατρικών εταιρειών της, η Cyta βρίσκεται σε διαδικασία απεμπλοκής από τις κυπριακές θυγατρικές της, Emporion Plaza Ltd και Cytasoft Ltd.

Πρόσθεσε ότι είχε προηγηθεί η αποδέσμευση της Cyta από θυγατρικές που διατηρούσε στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ζημιογόνο θυγατρική που διατηρούσε ο οργανισμός στην Ελλάδα, τη Cyta Hellas, της οποίας η πώληση υλοποιήθηκε το 2018 απαλλάσσοντας τις οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού από σημαντικές απομειώσεις στην αξία των επενδύσεων του.

Τόνισε ότι από την πώληση της Cyta Hellas, έγινε κατορθωτό να ληφθεί το ποσό των €118,1 εκατ., αλλά και να διασφαλιστεί η πλήρης εξόφληση των δανειακών διευκολύνσεων που παρείχε η Cyta στη θυγατρική της.

Πώληση θυγατρικών σε Βρετανία και Ουγγαρία

Η κ. Ρουβιθά – Πάνου, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ορθολογιστικής αξιολόγησης των θυγατρικών εταιρειών της Cyta ξεκίνησε επίσης, η διαδικασία αξιολόγησης της Cyta UK, η οποία ολοκληρώθηκε με επιχειρηματική συμφωνία για πώληση της πελατειακής βάσης της Cyta UK.

«Με τον τρόπο αυτό δώσαμε τη δυνατότητα στην εταιρεία να επικεντρωθεί στον πρωταρχικό της ρόλο, δηλαδή αυτόν του ιδιοκτήτη και διαχειριστή του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου της Cyta στο Λονδίνο», επεσήμανε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Cyta κατάφερε να απεμπλακεί από τη ζημιογόνο θυγατρική της στην Ουγγαρία, καθώς και από προηγούμενη συμμετοχή της με ξένους επενδυτές, σε μη παραγωγικές ή ανενεργές εταιρείες, όπως η Bestel Communications Ltd.

Η πρόεδρος του Οργανισμού υπογράμμισε ότι με την αποδέσμευση από τις θυγατρικές, τις εστιασμένες εμπορικές ενέργειες και την αυξημένη εξωστρέφεια της, η Cyta κατάφερε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, να επιτύχει αύξηση στα έσοδα της το 2019.

Τα έσοδα, όπως είπε, έφτασαν σε €352,4 εκατ., ενώ τα προηγούμενα έτη τελούσαν υπό πίεση, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Οριακή μείωση το 2020

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του οργανισμού για το 2020, η κ. Ρουβιθά - Πάνου είπε ότι τα έσοδα ανήλθαν σε €349,4 εκατ., σημειώνοντας μόνο οριακή μείωση κατά 0,9% (ή €3 εκατ.), σε σύγκριση με το 2019, παρά τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες στην αγορά.  Σε ότι αφορά τα κέρδη του 2020, ανήλθαν σε €70,8 εκατ., μετά φόρων, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Υπογράμμισε ότι η ισχυρή οικονομική ευρωστία του Οργανισμού, επέτρεψε στη Cyta και το 2020 να χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια τις αυξημένες αναπτυξιακές της δαπάνες, ύψους περίπου €100 εκατ. 

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός προχώρησε με την καταβολή στο κράτος μερίσματος ύψους €14,7 εκατ. σε σχέση με τα κέρδη του προηγούμενου έτους, με το συνολικό συσσωρευμένο μέρισμα που έχει προσφέρει η Cyta στην Πολιτεία μέχρι σήμερα να ξεπερνά τα €833 εκατ., πρόσθεσε.

Αύξηση εσόδων το πρώτο 5μηνο του 2021

Τέλος, για το έτος 2021, η κ. Ρουβιθά – Πάνου ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης πενταμηνίας αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη συνεχιζόμενη πρόοδο στα οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα μέχρι το Μάιο του 2021 αυξήθηκαν στα €148,2 εκατ. σημειώνοντας άνοδο πέραν των €10 εκατ. Ήταν δηλαδή κατά 7,6% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η υψηλή επικερδότητα του Οργανισμού με τις μέχρι τώρα ενδείξεις για το 2021, φαίνεται να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020, χρονιά κατά την οποία η μετά φόρων κερδοφορία ήταν κατά 10,4% αυξημένη σε σύγκριση με το 2019.

E.X.