You are here

Εγκατάσταση νέας κεραίας Cyta στο δάσος Ξυλιάτου

24/08/2020 09:26

Η περιβαλλοντική αρχή, άναψε πράσινο στην αίτηση της Cyta για  εγκατάσταση εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας (κεραία βάσης) εντός του κρατικού δάσους Αδελφοί στην κοινότητα Ξυλιάτου, στην επαρχία Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, η οποία επιβάλλει μια σειρά μέτρων και όρων κατά τη κατασκευή και λειτουργία του έργου, σκοπός του είναι η ενίσχυση του τοπικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Cyta για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της.  

Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά στην ανέγερση νέου σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος θα αποτελείται από τη δαπεδόπλακα από οπλισμένο σκυρόδεμα, τον ιστό ύψους 12 μέτρων ενσωματωμένο με κεραίες και ένα δίσκο μικροκυματικής ζεύξης, το θεμέλιο του ιστού, καμπίνα τύπου BTS 3900A, μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 5kW για ιδιόχρηση, εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια, δεξαμενή καυσίμου γεννήτριας χωρητικότητας  1κ.μ. και περιμετρική περίφραξη. 

Το έργο χωροθετείται εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000 («Μαδαρή-Παπούτσα». Λόγω όμως του μεγέθους δεν αναμένεται το έργο να επηρεάσει σημαντικά την περιοχή αυτή, εφόσον τηρηθούν οι σχετικοί όροι που τίθενται στην αιτιολογημένη διαπίστωση.

Στο τεμάχιο της προτεινόμενης ανάπτυξης, υπάρχουν 3 πεύκα σχετικά νεαρής ηλικίας και τοπικοί θάμνοι (θυμάρι, ασφόδελος, σινάπι). Το τεμάχιο γης δεν εμπίπτει σε Ζώνη Ευπρόσβλητη στη Νιτρορύπανση. Η πρόσβαση στο έργο θα γίνεται από μη εγγεγραμμένο, δασικό, χωμάτινο δρόμο.   

Το νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες κατά την κατασκευή του έργου, θα μεταφέρεται στο εργοτάξιο σε δοχεία από τον εργολάβο του έργου αφού η άμεση περιοχή του έργου δεν είναι συνδεδεμένη με το υδρευτικό δίκτυο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλιάτου. Οι απαιτούμενες ανάγκες σε νερό αναμένεται να είναι 0.5-1 κ.μ/ημέρα κατά το στάδιο κατασκευής του έργου και 0κ.μ/ημέρα κατά το στάδιο λειτουργίας, λόγω της φύσης του έργου.  

Σύμφωνα με το έντυπο πληροφοριών, οι εκτιμώμενες ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της μονάδας ανέρχονται περίπου στις 45kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται πλήρως από φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 5kW και το οποίο αποτελεί μέρος της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Επίσης, θα εγκατασταθεί εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια για κάλυψη αναγκών σε περίπτωση βλάβης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Θα καταναλώνονται, επίσης, 2610 λίτρα/έτος ντίζελ για τη λειτουργία της εφεδρικής ηλεκτρογεννήτριας κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης και για τη διακίνηση οχημάτων που μεταφέρουν πρώτες ύλες κατά την κατασκευή, καθώς και για τη διακίνηση οχημάτων του προσωπικού που θα επιδιορθώνει περιοδικά τυχόν βλάβες ή να διενεργεί συντήρηση του εξοπλισμού.    

Η.Ε.