You are here

Ελεγκτής: Συνεχιζόμενα σκάνδαλα στη Cyta

14/02/2019 17:39

Σε συνεχιζόμενα σκάνδαλα στη Cyta αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Έκθεση του για το 2017 και τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις στις οποίες προέβη για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τον οργανισμό μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του στην Επιτροπή, μεταξύ των επισημάνσεων του είναι οι 11 εκθέσεις, που ετοίμασε η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου για αλόγιστες, όπως είπε, επενδύσεις του ταμείου συντάξεων και οι οποίες οδηγήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, για να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές υποθέσεις.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ρωτήθηκε αν μετά τα όσα συνέβησαν με την επένδυση του Ταμείου στη Δρομολαξιά, συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως έχει καταγράψει ψήγματα διαχείρισης του Ταμείου όπως αυτές που καταγράφηκαν στην επένδυση στη Δρομολαξιά και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξε εισήγηση για επένδυση του ταμείου σε ανταγωνίστρια εταιρεία της CYTA την οποία δεν επέτρεψε το ΔΣ του Οργανισμού.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ένα άλλο "φρούτο", όπως είπε, που εντόπισε στη CYTA, την πρακτική υπάλληλοι της κλίμακας Α5 ή άλλων παρεμφερών κλιμάκων, να αναβαθμίζονται στην κλίμακα Α10, με αντάλλαγμα να μην διεκδικούν προαγωγές.
 
Ενώπιον της Επιτροπής, είπε ακόμα ότι προσλαμβάνεται προσωπικό, με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω θυγατρικής εταιρίας από την οποία η CYTA αγοράζει υπηρεσίες.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης διαπίστωσε επίσης την παραχώρηση αυξημένων εφάπαξ, από την πίσω πόρτα, όπως είπε, με πληρωμή συσσωρευμένης άδειας κατά την αφυπηρέτηση, πρακτική η οποία καταργήθηκε στο δημόσιο.
 
Στη δήλωση του μετά τη συνεδρία είπε πως πακέτα εθελούσιας αφυπηρέτησης πρέπει να εξυπηρετούν τη CYTA και να προωθούνται μόνο έναντι κατάργησης θέσεων και όχι να αποτελούν εργαλείο απλώς για να αυξάνεται από την πίσω πόρτα το εφάπαξ που θα πάρει ο υπάλληλος.
 
Σε ό,τι αφορά την πρακτική με τις κλίμακες, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι εφαρμοζόταν για χρόνια και με την οποία ο υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί προαγωγής, σαν να ήταν δεδομένο ότι θα πάρει προαγωγή και να πάρει τιμητική προαγωγή που προφανώς του δίνει ψηλότερο μισθό ενώσω υπηρετεί όπως και ψηλότερη σύνταξη.
 
Περαιτέρω εξήγησε πως η παρατήρηση του αφορούσε προσπάθεια που γίνεται τώρα στη CYTA, να καταστρατηγηθούν οι πρόνοιες του νόμου του 2012 για παγοποίηση των προσαυξήσεων στον δημόσιο τομέα και να θεωρηθεί ότι όλοι οι υπάλληλοι θα μπορούν να πάρουν την «τιμητική» προαγωγή σαν να μην υπήρξε ποτέ η παγοποίηση των προσαυξήσεων.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την προσπάθεια παράνομη και απαράδεκτη από πλευράς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και προειδοποίησε πως αν επιμένει η CYTA να εφαρμόσει τέτοια πρακτική,  θα συζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Μεταξύ των διαπιστώσεων του, όπως ανέφερε είναι και το προνόμιο που έχουν διευθυντές τμημάτων στη CYTA να διαθέτουν στα σπίτια τους, δωρεάν δύο τηλεφωνικές γραμμές, ενώ χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες θέσεις στα αεροπλάνα, πρακτική η οποία καταργήθηκε σε όλη την δημόσια υπηρεσία.
 
Κατά τη συζήτηση παρεμβαίνοντας η Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου,  είπε στην Επιτροπή ότι ουδείς εκ των μελών του ΔΣ ή του προσωπικού της CYTA ταξιδεύει σε επιχειρηματική θέση.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής ζητά να ευθυγραμμιστούν τα ωφελήματα των υπαλλήλων, με τα ανάλογα ωφελήματα στον δημόσιο τομέα και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του ΔΣ να επιχορηγηθούν κατά 50% οι διδακτορικές σπουδές υπαλλήλου του Οργανισμού.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι για πέντε χρόνια η CYTA κορόιδευε τον ίδιο, όπως έπραττε και με και την προκάτοχο του, ότι η CYTA-HELLAS  θα περνούσε σε κερδοφορία, που ευτυχώς πωλήθηκε.
 
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πρέπει και θα διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι «ξεκοκάλιζαν» την CYTA-HELLAS. Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί έρευνα, είτε από την υπηρεσία του, είτε από ιδιωτικό οίκο στον οποίο θα αναθέσει την έρευνα το ΔΣ του οργανισμού. Όπως είπε στη δήλωση του μετά τη συνεδρία προς τούτο βρίσκεται σε επαφή με την Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε στην Επιτροπή ότι πωλήθηκαν 60 αυτοκίνητα για παλιοσίδερα, προς 185 ευρώ το ένα. Σε δήλωση του μετά τη συνεδρία πρόσθεσε πως με αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία και της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά θα διερευνήσει που κατέληξαν αυτά τα οχήματα.
 
Είπε επίσης ότι η πίτα για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, μοιράζεται σε τρεις εταιρίες, χωρίς να προκηρυχθούν διαγωνισμοί με αποτέλεσμα να είναι και οι τρεις ευχαριστημένοι και ζημιωμένος στο τέλος της ημέρας να είναι ο Κύπριος φορολογούμενος.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη βάση της αξιολόγησης των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή λαμβάνονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, για συνετή και ορθολογιστική λειτουργία του Οργανισμού.
 
Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η εντατικοποίηση της προσπάθειας συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, η θωράκιση του παραδοσιακού κύκλου εργασιών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, αξιοποιώντας εμπορικά την τεχνολογική υπεροχή της CYTA. Η CYTA, συνέχισε σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι έτοιμη να γίνει ο αξιόπιστος στυλοβάτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου.
 
Στη δήλωση μετά τη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως τα κυριότερα του ευρήματα αφορούν τη CYTA – Hellas και το Ταμείο Συντάξεων καθώς οι διαχείριση των δύο αφορά μεγάλα ποσά και άλλα θέματα που αφορούν συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός, κονδύλια που δίνει σε χορηγίες, διαφημίσεις και άλλους λόγων προώθησης και θέματα προσωπικού.
 
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο οργανισμό και μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Κύπριου φορολογούμενου και θεωρούμε είναι αναγκαίο να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει ώστε να διατηρηθεί στην κερδοφορία στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού», είπε.
 
Ερωτηθείς για τα ωφελήματα των υπαλλήλων της CYTA, για σκοπούς σπουδών των παιδιών των υπαλλήλων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αφορούν δάνεια ύψους μισού εκατομμυρίου, και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ευθυγράμμιση των ωφελημάτων όλων των υπαλλήλων του κράτους, δημοσίου και ημιδημοσίου τομέα.
 
Αν το κράτος θεωρεί ότι μπορεί να έχει στη διάθεση του κονδύλι αυτού του ύψους για φοιτητικούς σκοπούς να το δώσει στοχευμένα σε κόσμο που έχει ανάγκη να σπουδάσει τα παιδιά του, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις για να μεταδίδονται αθλητικά γεγονότα, ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως υπάρχει βελτίωση, ωστόσο όπως είπε, ο παραγωγός συνεχίζει να υποχρεώνει τη CYTA να απευθύνεται σε μεσάζοντα, κάτι που πρέπει να τερματιστεί πλήρως.
 
Σε δήλωση της κ. Ρουβιθά που ανέγνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Λευτέρης Χρίστου μετά τη συνεδρία, είπε πως η στρατηγική κατεύθυνση της CYTA οριοθετείται από τη μεγιστοποίηση της αξίας του Οργανισμού, τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του στην εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι στη βάση ενδελεχούς αξιολόγησης των συστάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή πραγματοποιούνται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για συνετή και ορθολογιστική λειτουργία της CYTA.
 
Στη δήλωση της η κ. Ρουβιθά παρατήρησε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού για το 2017 αντικατοπτρίζουν την οικονομική του ευρωστία και τούτα επιβάλλουν αντί εφησυχασμού, συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, θωράκιση του παραδοσιακού κύκλου εργασιών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων αξιοποιώντας εμπορικά την τεχνολογική υπεροχή της CYTA.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο οργανισμός σε συνεργασία με την πολιτεία θα είναι έτοιμος να γίνει ο αξιόπιστος στυλοβάτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου.
 
Ερωτηθείς αν η CYTA θα συνεχίσει να διατηρεί και αιμοδοτεί "τη ζημιογόνο CYTAVISION", ο κ. Χρίστου επανέλαβε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, πάγια, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών του οργανισμού.