You are here

Ενοποιημένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών στα 400 κτήρια του δημοσίου

21/06/2019 16:24

Σύμβαση για την εγκατάσταση ενοποιημένου δικτύου που θα συνδέει τηλεπικοινωνιακά τα περίπου 400 κτήρια του δημοσίου και τις 18 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους, υπέγραψε σήμερα η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

Όπως δήλωσε η κ. Αναστασιάδου κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Logicom SolutionsLtd «το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €12 εκ. με διάρκεια υλοποίησης 18 μηνών ενώ η σύνδεση θα γίνει με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο ενώ προβλέπεται και συντήρηση για 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης».

Διευκρίνισε επίσης ότι «το κόστος του εξοπλισμού του έργου χρηματοδοτείται κατά 85% από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης ενώ την ευθύνη διαχείρισης έχει η γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι «το κυβερνητικό ενοποιημένο δίκτυο είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο ψηφιακών υποδομών της κυπριακής Δημοκρατίας» σημειώνοντας ότι «το έργο αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας στην προσπάθεια της Δημοκρατίας να μετασχηματιστεί ψηφιακά αφού είναι έργο ψηφιακών υποδομών και η βάση για οποιεσδήποτε άλλες ψηφιακές ενέργειες ή έργα έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να γίνει πολύ πιο αποδοτικό και να προσφέρει στον πολίτη τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνονται χαμηλότερα κόστη λειτουργίας του κυβερνητικού δικτύου φωνής και δεδομένων».

Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών του υπουργείου μεταφορών προχωρεί σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Logicom SolutionsLtd για την υλοποίηση του κυβερνητικού ενοποιημένου δικτύου το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις ψηφιακές υποδομές ολόκληρης της κυβερνητικής μηχανής συνδυάζοντας τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και λειτουργικών δυνατότητων σε όλα τα κτήρια του δημοσίου.

Ο διευθυντής του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών Μάρκος Μάρκου δήλωσε ότι «με την εκτέλεση του έργου η δημόσια υπηρεσία θα αποκτήσει ένα νέο μοντέρνο και αρχιτεκτονικά ευέλικτο κυβερνητικό ενοποιημένο δίκτυο το οποίο υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων φωνής και βίντεο».

Πρόσθεσε ότι «τόσο τα δεδομένα όσο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες θα μεταφέρονται από το δίκτυο για λόγους ασφαλείας σε κρυπτογραφημένη μορφή ενώ με βάση τη σύμβαση θα αντικατασταθεί σχεδόν όλος δικτυακός και τηλεφωνικός εξοπλισμός της δημόσιας υπηρεσίας».

«Το δίκτυο» σημείωσε «θα έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τηλεπικοινωνιακά περίπου  18.000 λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας σε περίπου 400 κτήρια με ένα αποτελεσματικό ασφαλές τρόπο».

Της Ηρώς Ευθυμίου