You are here

Εξελίξεις στον ΓΕΡΗΕΤ και Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας εντός 2019

25/11/2020 10:27

Κατά το 2019 έτυχαν χειρισμού από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) 175 παράπονα τόσο σε θέματα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών όσο και σε θέματα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση κατά το 2019, το ΓΕΡΗΕΤ μεταξύ άλλων ολοκλήρωσε τις εξετάσεις των αγορών χονδρικής παροχής σε σταθερή θέση τερματισμού κλήσεων σε μεμονωμένα δημόσια τηλεφωνικά δίκτυα, τερματισμού φωνητικών κλήσεων σε μεμονωμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε επίπεδο χονδρικής και της χονδρικής αγοράς υπηρεσιών μετάδοσης για τη διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου σε τελικούς χρήστες, για τις οποίες εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 εκδόθηκε σχετική απόφαση βάσει της οποίας διατηρούνται οι ex ante ρυθμιστικές υποχρεώσεις.

Περαιτέρω, για την αγορά πρόσβασης και προέλευσης (εκκίνηση) κλήσεων στα δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αποσύρθηκαν όλες οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις που υπήρχαν λόγω του ικανοποιητικού επιπέδου ανταγωνισμού που παρουσιάζεται.

Στο πλαίσιο μείωσης του κόστους ανάπτυξης δικτυακών υποδομών, το ΓΕΡΗΕΤ εισήγαγε αυτοματοποιημένο σύστημα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για απόκτηση άδειας εκτέλεσης τεχνικών έργων, το οποίο σταδιακά επεκτείνεται και αναπτύσσεται για να καλύψει την υποβολή αιτημάτων στους Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου, ενώ παράλληλα υπέβαλε για έγκριση προς το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης της Ελλάδας, το τελικό Σχήμα Πιστοποίησης Προσώπων που αφορά το επάγγελμα του εγκαταστάτη Υποδομής Εσωτερικής Καλωδίωσης Οικοδομών.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της αγοράς των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, κατά το τέλος του 2019 ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του κοστολογικού μοντέλου, βάσει του οποίου υπολογίζονται οι λιανικές τιμές των προϊόντων καθολικής υπηρεσίας, οι χονδρικές τιμές πρόσβασης στο ταχυδρομικό δίκτυο των Κυπριακών Ταχυδρομείων, καθώς επίσης το καθαρό κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, εκκίνησε η διαδικασία για την ετοιμασία σχετικής μελέτης με βάση το άρθρο 126Α του Νόμου με σκοπό την επιβολή υποχρέωσης πρόσβασης στην ταχυδρομική υποδομή του δικτύου ή/και των υπηρεσιών που παρέχονται από τον Παροχέα Καθολικής Υπηρεσίας, σε αδειοδοτημένους παροχείς ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Περαιτέρω, από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 βρίσκεται σε λειτουργία το νέο εργαλείο μετρήσεων και αξιολόγησης της ποιότητας ευρυζωνικών συνδέσεων «cyNettest», το οποίο παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων για σταθερές συνδέσεις, τόσο μέσω σχετικής ιστοσελίδας, όσο και με τη χρήση ξεχωριστής εφαρμογής που μπορούν οι χρήστες να εγκαθιστούν στον προσωπικό τους υπολογιστή.

Επίσης, μέσω σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android & iOS, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να διεξάγουν μετρήσεις σε κινητές συνδέσεις και σε σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις για μετρήσεις μέσω ασύρματου δικτύου.

Εντός του 2019, έχει επίσης ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση του αναθεωρημένου εργαλείου «CyCompare» με το οποίο οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα τους να επιλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους την καταλληλότερη δημόσια διαθέσιμη υπηρεσία.

Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Επιπλέον δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση απολογισμού του έργου της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) για το έτος 2019, που έχει ως στόχο τη  βελτίωση και διατήρηση υψηλών επιπέδων κυβερνοασφάλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών και φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι κυριότερες εξελίξεις αφορούσαν την οριστικοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Κυβερνοασφάλειας που διέπει τον τρόπο αναγνώρισης και εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών.

Επίσης της οριστικοποίησης και δημοσίευσης του πλαισίου κοινοποίησης συμβάντων και περιστατικών ασφάλειας στην ΑΨΑ διενέργεια αξιολόγησης κινδύνων για τα νέα δίκτυα επικοινωνιών πέμπτης γενεάς (5G) σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμα υπήρξε ανάληψη του ρόλου της Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας.

Η ΑΨΑ είχε έσοδα της τάξης των 549.000 ευρώ στο πλαίσιο χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές για υλοποίηση προγραμμάτων.

Εντός του 2019 ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του νέου Νόμου σχετικά με την Ασφάλεια Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών, ο οποίος περιγράφει με πλήρη λεπτομέρεια τις ολοκληρωμένες αρμοδιότητες της ΑΨΑ, μεταφέροντας πλήρως την οδηγία NIS στην Εθνική Νομοθεσία. Ο νέος Νόμος καθώς και σχετικοί κανονισμοί, κατόπιν της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, προωθήθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την ψήφιση του να αναμένεται εντός του 2020.

Επίσης, ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος των Κανονισμών Επιλογής και Προαγωγών της ΑΨΑ και κατόπιν της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου προωθήθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως επίσης και οι Κανονισμοί Χρηματοδότησης της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας εντός του 2019 ανέλαβε μεγάλο αριθμό δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Εντός του έτους 2019, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης γύρω από την κυβερνοασφάλεια στις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών, ενώ παρέχει διαδραστικά σεμινάρια για την ευαισθητοποίηση στο θέμα της κυβερνοασφάλειας σε μαθητές σχολείων της Κύπρου καλύπτοντας ένα μεγάλο αριθμό μαθητών και καθηγητών αναφορικά με τρόπους ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών.