You are here

Φθηνότερη η χρήση κινητών στο εξωτερικό

07/07/2011 09:00
Συνολική πρόταση με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία και σε μειώσεις των τιμών περιαγωγής (εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό), πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον προτεινόμενο, άμεσα δεσμευτικό κανονισμό, θα παρέχεται η δυνατότητα στους πελάτες από την 1η Ιουλίου 2014, εάν το επιθυμούν, να συνάπτουν φθηνότερη σύμβαση κινητής περιαγωγής, χωριστή από τη σύμβασή τους για εθνικές κινητές υπηρεσίες διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου.

Για να καλυφθεί το χρονικό διάστημα μέχρις ότου τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα διαρθρωτικά μέτρα και ο ανταγωνισμός ωθήσει τις λιανικές τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, η πρόταση προβλέπει σταδιακή μείωση των σημερινών ανωτάτων ορίων λιανικών τιμών για τις υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας και σύντομων μηνυμάτων (SMS) και θέτει νέο ανώτατο όριο λιανικής τιμής για τις υπηρεσίες κινητών δεδομένων.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου του 2012 μειώνεται η ανώτατη τιμή για τις εξερχόμενες κλήσεις του συνδρομητή όταν βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος από 35 λεπτά ανά λεπτό της ώρας σε 32 λεπτά, από την 1η Ιουλίου του 2013 σε 28 λεπτά και από την 1η Ιουλίου 2014 σε 24 λεπτά ανά λεπτό της ώρας.

Για τις εισερχόμενες κλήσεις η ανώτατη τιμή μειώνεται από την 1η Ιουλίου του 2013 από 11 λεπτά ανά λεπτό της ώρας σε 10 λεπτά.

Παραμένουν σταθερή η τιμή για τα SMS στα 10 λεπτά ανά αποστολή, ενώ η τιμή για την τελεφόρτωση δεδομένων ή την περιήγηση στο διαδίκτυο μειώνεται στα 50 λεπτά ανά Megabyte (MB) από την 1η Ιουλίου 2014.

Όπως επισήμανε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό θεματολόγιο Νέλι Κρους, με την παρούσα πρόταση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του - στην έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές περιαγωγής - με την προσφορά περισσότερων επιλογών στους πελάτες και με την παροχή στους εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης ευκολότερης πρόσβασης στην αγορά περιαγωγής. Επίσης, θα μειωθούν αμέσως οι τιμές περιαγωγής δεδομένων, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης διαθέτουν σήμερα εξωφρενικά περιθώρια κέρδους», κατέληξε η κα. Κρους.