You are here

Χρυσή τομή στην ψηφιακή τηλεόραση

01/08/2012 16:08
Προς επίλυση φαίνεται να οδηγείται το πρόβλημα που είχε προκύψει με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση εξαιτίας των τελών που επιβάλλει η πλατφόρμα Vellister για πρόσβαση των καναλιών και ανέρχεται στις περίπου €250 χιλ. από τις €102 χιλ.

Η αύξησή του καθιστούσε ασύμφορη τη λειτουργία των καναλιών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ορισμένα κανάλια να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στη σύσκεψη κατατέθηκε πρόταση από την Αρχή η οποία φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένους τους επηρεαζόμενους.

Η πρόταση προνοεί όπως ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση στη βάση σχετικής αναπροσαρμοσμένης κοστολόγησης, ώστε το ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία VELLISTER να αντιστοιχεί στις συχνότητες που χρησιμοποιεί και όχι στο σύνολο των συχνοτήτων που περιλαμβάνεται και στα πέντε πακέτα συχνοτήτων που προσφέρει.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει καταβάλει στο κράτος ποσό πέραν των €4 εκ. για την άδεια που εξασφάλισε ενώ το συνολικό κόστος είναι γύρω στα €11 και πλέον εκ.

Ο Πρόεδρος της ΑΡΚ Ανδρέας Πετρίδης, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ανέφερε ότι «έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση η οποία ευελπιστούμε ότι θα δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πρόταση θα πάρει μια τελική μορφή και θα σταλεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για να τύχει νομικής γνωμάτευσης και προώθησης στο Υπουργικό συμβούλιο».

Με βάση το σκεπτικό της εισήγησης, μια άμεση ρύθμιση θα δώσει ανάσα στην εταιρεία σε σχέση με το συνολικό λειτουργικό της κόστος και τις ζημιές που ήδη παρουσιάζει της τάξης του €1,5 εκ., και παράλληλα θα βοηθήσει στη διατήρηση του κόστους συμμετοχής των υφιστάμενων τηλεοπτικών οργανισμών στην πλατφόρμα στις €102 χιλ.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι αν κάποια από τα κανάλια αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα και αποφασίσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία μέσα από άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, θα πληγεί η πολυφωνία και το δημόσιο συμφέρον γιατί τα προγράμματα δεν θα είναι προσβάσιμα.

Οι διαπιστώσεις αυτές, όπως αναφέρεται, είναι σε σύγκρουση με το θεσμό της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και τις συστάσεις της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της VELLISTER Πανίκος Χατζηπαντελής εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί και ότι η πρόταση της ΑΡΚ βρίσκει σύμφωνη την εταιρεία.

«Πιστεύω ότι με την καλή διάθεση όλων των αρμοδίων θα μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει –και από το σημερινό κλίμα -καλή διάθεση από όλους έτσι ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική λύση που να επιτρέπει τη συνέχιση της ελεύθερης πρόσβασης», ανέφερε.

Ανέφερε ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις της πλατφόρμας, ότι δηλαδή το αναμενόμενο κόστος το οποίο θα προκύψει για κάθε κανάλι είναι περίπου της τάξης των €250 χιλ.