You are here

Η συμφωνία Eurogroup στο μικροσκόπιο ΜΜΕ

21/02/2012 11:47
Στη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που λήφθηκε χθες κατά τη συνάντηση του Eurogroup η οποία διήρκησε 13 ώρες, επικεντρώνονται τα διεθνή μέσα εξετάζοντας τους όρους της αλλά και τον άμεσο αντίκτυπο που έχει στις αγορές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα «κέρδισε» ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης αφού οι ευρωπαίοι υπουργοί της απένειμαν €130 δισ. σε οικονομική στήριξη, οργάνωσαν τη μεταφορά κερδών των κεντρικών τραπεζών και έπεισαν τους επενδυτές να παρέχουν περισσότερη ανακούφιση στο χρέος της με την ανταλλαγή ομολόγων ώστε η Ελλάδα να περάσει το κύμα αποπληρωμής το Μάρτιο.

Το πρακτορείο Reuters από την άλλη, επισημαίνει ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας «χαοτικής χρεοκοπίας το Μάρτιο» αφού οι ιδιώτες επενδυτές πείστηκαν να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες και η Αθήνα δεσμεύτηκε για βαθιές περικοπές.

Οι Financial Times επισημαίνουν τους σκληρούς όρους της συμφωνίας τονίζοντας την εγκατάσταση μιας μόνιμης ομάδας επιτηρητών στην Ελλάδα οι οποίοι θα διασφαλίσουν την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας διάσωσης και την ύπαρξη ενός προσωρινού δεσμευμένου λογαριασμού που θα συγκρατεί τρεις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του χρέους.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αλλαγή του συντάγματος ώστε η αποπληρωμή του χρέους να καταστεί προτεραιότητα όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες.

Τα διεθνή μέσα αναφέρονται παράλληλα, στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετώπισαν τη συμφωνία του Eurogroup, ο οποίος φάνηκε από τις πρωινές συναλλαγές.

Η συμφωνία του Eurogroup, όπως καταδεικνύει η πορεία των αγορών δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στις συναλλαγές και να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει διαφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας αφού εκτιμάται ότι η εφαρμογή του PSI ενέχει κινδύνους και ότι η επίδραση του στις τράπεζες θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι έχει υπολογιστεί.

Αλώβητο ωστόσο, βγαίνει μέσα από την ευρωπαϊκή συμφωνία το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που σταθεροποιείται μετά από την ανοδική τάση που ακολούθησε κατά τις πρωινές συναλλαγές.

Όπως σημειώνεται, το ευρώ δεν σημειώνει σημαντική μεταβολή στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε μέχρι 0,4% έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ κινείται στο $1.3236 με μικρή πτώση 0,1% αφού προηγουμένως ανήλθε στο $1.3293.

Όσον αφορά την πορεία των αγορών, στην Ευρώπη καταγράφεται πτωτική πορεία με το δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,3% πέφτοντας στις 267.42 μονάδες το πρωί στο Λονδίνο.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific παρουσίασε πτώση 0,4% στο Τόκιο, ενώ τα futures του δείκτη Standard & Poor’s 500 παρουσιάζουν άνοδο 0,3%.

Μ.Χ.