You are here

Κινητήριος δύναμη οι τεχνολογίες πληροφοριών

17/05/2019 10:57

Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν σήμερα την κινητήρια δύναμη που προάγει τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει σε μήνυμα της, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας 17 Μαΐου 2019.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών αναδεικνύοντας τη σημασία των προτύπων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Φέτος, ο εορτασμός της ημέρας αυτής στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της γεφύρωσης του χάσματος της τυποποίησης μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Υπουργός αναφέρει ότι η ανάπτυξη προτύπων αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της αποστολής της ΔΕΤ και συμβάλλει στη θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

«Η ενεργός  συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στη διαδικασία ανάπτυξης προτύπων είναι επιβεβλημένη  καθότι αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που υπάρχουν, να διευκολύνει την αποτελεσματική συμμετοχή όλων στη διαδικασία εκπόνησης προτύπων, να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα υφιστάμενα πρότυπα, και να συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των προτύπων», προσθέτει.

Από τον Φεβρουάριο του 2012, αναφέρει η Υπουργός, έχει τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο (Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου) για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας στην Κύπρο, το οποίο συνάδει με τους στόχους και τις δράσεις που προτείνονται στο Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω Ψηφιακής Στρατηγικής, προωθούνται οι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα, η ηλεκτρονική υγεία, η ψηφιακή παιδεία, η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων και η ηλεκτρονική τοπική αυτοδιοίκηση, και καλλιέργεια του ψηφιακού αλφαβητισμού.

«Η ανάπτυξη μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας παραπέμπει σε μια κοινωνία, όπου η δημιουργία, μετάδοση, διάχυση και αξιοποίηση της πληροφορίας αποτελεί σημαντική οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα, και η τυποποίηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό», καταλήγει στο μήνυμα της, η Υπουργός.

 

ΚΥΠΕ