You are here

Κοντά στον ψηφιακό πάτο η Κύπρος

03/11/2021 11:20

Η Κύπρος κατατάσσεται 43η σε όρους ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις 64 χώρες, σημειώνοντας πτώση τριών θέσεων σε σχέση με το 2020.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IMD έχει δημοσιεύσει την πέμπτη έκδοση της κατάταξης για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα που περιλαμβάνει 64 χώρες.

Το ΚΟΕ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων συμμετέχουν στην έκδοση ως συνεργαζόμενοι φορείς.

Η υποχώρηση στην κατάταξη σχετίζεται με την επιδείνωση της θέσης της Κύπρου σε όρους ετοιμότητας για το μέλλον και με τη χαμηλή θέση στην κατηγορία της τεχνολογίας.

Την κατάταξη της Κύπρου επιβαρύνουν αδυναμίες σε κριτήρια όπως οι καθαρές ροές ξένων φοιτητών, το ποσοστό αποφοίτων θετικών επιστημών, το ποσοστό συνδρομητών κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης, η χρήση μεγάλων βάσεων δεδομένων και ανάλυσης στις επιχειρήσεις και το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων.

Σχεδόν όλα τα πιο πάνω κριτήρια επισημάνθηκαν ως αδυναμίες και στην περσινή αξιολόγηση. Ωστόσο, η φετινή αξιολόγηση εντοπίζει και πτυχές όπου η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά με τις άλλες χώρες, π.χ. ποσοστό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υψηλής τεχνολογίας, ποσοστό απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, ποσοστό πληθυσμού με τριτοβάθμια εκπαίδευση, ηλεκτρονική συμμετοχή και ποσοστό γυναικών με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάταξη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας μετρά την ικανότητα και την ετοιμότητα των οικονομιών να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν ψηφιακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βελτιώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

Η κατάταξη βασίζεται σε 52 κριτήρια που υπολογίζονται από επίσημες στατιστικές και στοιχεία από μια Έρευνα Γνώμης. Τα κριτήρια ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: (α) γνώση δηλ. την ικανότητα κατανόησης και εκμάθησης νέων τεχνολογιών, (β) τεχνολογία δηλ. τις δυνατότητες για ψηφιακή καινοτομία και (γ) ετοιμότητα για το μέλλον δηλ. την ικανότητα της οικονομίας να υλοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Κατά τη χθεσινή του παρουσία στη Βουλή, ο υφυπουργός καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πρωτεύουσα τεχνολογίας, τονίζοντας πως στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τη ψηφιοποίηση.

Ωστόσο, επεσήμανε παράλληλα αδυναμίες που εμποδίζουν την πορεία προς τη ψηφιοποίηση, όπως η έλλειψη επαγγελματιών σε σχετικούς τομείς.

Της Γεωργίας Χαννή

Της Γεωργίας Χαννή