You are here

Κούρσα για ταχύτητες διαδικτύου στις τηλεπικοινωνίες

29/05/2020 07:06

Ολοένα και πιο οξύς γίνεται ο ανταγωνισμός στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην εξατομίκευση των προϊόντων και των πακέτων υπηρεσιών που προσφέρουν στους καταναλωτές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες και, πιο συγκεκριμένα, στις ταχύτητες διαδικτύου.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έφεραν στην επιφάνεια τις αυξημένες ανάγκες γρήγορης διασύνδεσης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώνει το γραφείο του επιτρόπου (ΓΕΡΗΕΤ) ο όγκος δεδομένων διαδικτύου παρουσιάζει μεγάλη άνοδο την περίοδο της κρίσης και αυξάνεται ακόμα και την περίοδο της επιστροφής μερίδας των εργαζομένων στις εργασίες τους.

Οι εταιρείες του κλάδου στρέφουν τις προωθητικές τους ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό να αποβαίνει προς όφελος των καταναλωτών που έχουν πλέον στη διάθεση τους μεγάλο εύρος επιλογών για κάλυψη των αναγκών τους σε ότι αφορά την επικοινωνία και την ψυχαγωγία ενώ, οι εταιρείες φαίνεται να αξιοποιούν και σχετικό πρόγραμμα επιδότησης.

Στο επίκεντρο τα εξατομικευμένα πακέτα υπηρεσιών

Η Cyta παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένου πακέτου σε ότι αφορά τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης, προσφέροντας σε αυτό το πλαίσιο δωρεάν εγκατάσταση τηλεφωνίας και διαδικτύου, καθώς και δωρεάν εγκατάσταση 1ου και 2ου αποκωδικοποιητή Cytavision για νέους και υφιστάμενους πελάτες, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το κόστος του πακέτου, μεταβάλλεται αναλόγως των υπηρεσιών που θα επιλέξει ο καταναλωτής σε σχέση με την τηλεφωνική γραμμή που μπορεί να παρέχεται με ευρυζωνική πρόσβαση, την ταχύτητα του διαδικτύου που χωρίζεται σε επιλογές από 10Mbps μέχρι 300Mbps (10, 20, 30, 50, 80, 100, 200, 300) και το πακέτο τηλεόρασης που περιλαμβάνει τρεις επιλογές με τις αντίστοιχες δέσμες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, από 60+ μέχρι 90+ τηλεοπτικά κανάλια (60+, 80+, 90+).

Ο συνδυασμός επιλογών με το χαμηλότερο κόστος εντοπίζεται όταν επιλεγεί η χαμηλότερη προσφερόμενη ταχύτητα διαδικτύου των 10Mbps, με υφιστάμενη τηλεφωνική γραμμή ή ευρυζωνική πρόσβαση και χωρίς πακέτο τηλεόρασης, με το κόστος μηνιαίας συνδρομής στα €18,04 ανά μήνα και με δωρεάν τέλος εγκατάστασης.

Αντίθετα, ο συνδυασμός επιλογών με το ψηλότερο κόστος περιλαμβάνει τις επιλογές της ευρυζωνικής τηλεφωνίας, την υψηλότερη ταχύτητα διαδικτύου 300Mbps και το πακέτο Cytavision Super Pack 90+ τηλεοπτικών καναλιών, με τη μηνιαία συνδρομή να ανέρχεται στα €194,18 το μήνα με δωρεάν τέλη εγκατάστασης.

Το κόστος υπηρεσίας διαδικτύου στη Cyta χωρίς τηλεφωνική γραμμή κυμαίνεται από €30,26 μέχρι €149,96 ενώ, με υφιστάμενη τηλεφωνική γραμμή ή ευρυζωνική σύνδεση κυμαίνεται από €18,00 μέχρι €137,70 αναλόγως της ταχύτητας που θα επιλεγεί. Με προσθήκη μόνο της υπηρεσίας τηλεφωνίας το κόστος κυμαίνεται από €34.58 μέχρι €154,28 ενώ, με προσθήκη μόνο της υπηρεσίας τηλεόρασης η μηνιαία χρέωση κυμαίνεται από €42,26 μέχρι €189,86 αναλόγως ταχύτητας διαδικτύου και του πακέτου τηλεόρασης που θα επιλεγεί.

Δωρεάν εγκατάσταση προσφέρει μέχρι τέλος Μαϊου η Epic σε ότι αφορά τα πλάνα Internet & Telephony 30, 50, 80, 100, 200 και 300, με τον κάθε αριθμό να αντιστοιχεί στην ταχύτητα του διαδικτύου που προσφέρει το αντίστοιχο πακέτο.

Τα πλάνα Internet & Telephony της Epic αρχίζουν με το πρώτο πλάνο που παρέχει έως 10 Mbps ταχύτητα download και έως 2 Mbps ταχύτητα upload και το δεύτερο πλάνο που παρέχει έως 20 Mbps ταχύτητα download και έως 2 Mbps ταχύτητα upload. Τα εν λόγω πλάνα δεν καλύπτονται από την προσφορά δωρεάν εγκατάστασης, με την οποία συνδυάζονται τα υπόλοιπα πλάνα που φτάνουν ταχύτητα download μέχρι 300 Mbps και ταχύτητα upload μέχρι 30 Mbps.

Το κόστος του μηνιαίου πάγιου για τα πλάνα Internet & Telephony κυμαίνεται από €28,99 το μήνα μέχρι €135,99 το μήνα ή χαμηλότερα, από €24,99 το μήνα μέχρι €109,99 το μήνα εάν συνδυαστούν με Triple Play, δηλαδή μαζί με πλάνο κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο το πάγιο χρεώνεται ξεχωριστά.

Από €34,90, μέχρι €59,90 κυμαίνεται η μηνιαία χρέωση για τα πακέτα της Cablenet τα οποία συνδυάζουν σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο και τηλεόραση.

Η χαμηλότερη χρέωση των €34,90 αφορά στο πακέτο Connect Xtra 60M και στο πακέτο Connect Sports 20M και ισχύει για τους πρώτους 12 μήνες με 24μηνο συμβόλαιο, όπως και οι χρεώσεις στα άλλα δύο πακέτα των τριών υπηρεσιών, Connect Sports 60M (€47,90/μήνα) και Connect Sports 120 (€59,90/μήνα).

Στα εν λόγω πακέτα περιλαμβάνονται υπηρεσίες τηλεόρασης με 65+ ή 75+ τηλεοπτικά κανάλια και πρόσθετα αθλητικά κανάλια σε όλα τα πλάνα πλην του Connect Xtra 60M, με την προσφερόμενη ταχύτητα διαδικτύου να κυμαίνεται αναλόγως του πλάνου, από 20Μ για download και 2M για upload, μέχρι 120M για download και 12M για upload.

Μετά το πρώτο δωδεκάμηνο, οι τιμές διαμορφώνονται από €38,70 μέχρι €61,72 εκτός σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει εντός του πρώτου δωδεκαμήνου, να μεταφέρει τον αριθμό κινητής τηλεφωνίας του σε ένα από τα προγράμματα κινητής της Cablenet.

Τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένου πλάνου παρέχει και η PrimeTel, προσφέροντας αναβαθμισμένες ταχύτητες διαδικτύου με 50% έκπτωση για τους πρώτους έξι μήνες. Οι καταναλωτές, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ταχύτητα διαδικτύου που χρειάζονται και εάν το επιθυμούν να προσθέσουν υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεόρασης ή ενισχυμένης ταχύτητας αποστολής (upload speed) ώστε να προσαρμόσουν το πακέτο στις ανάγκες τους.

Οι ταχύτητες διαδικτύου που προσφέρει η PrimeTel κυμαίνονται από 10 Mbps μέχρι 100Mbps (10, 15, 20, 30, 50, 80, 100) για download και από 2Mbps μέχρι 10Mbps (2, 2, 2, 4, 5, 10, 10) για upload με το μηνιαίο πάγιο να κυμαίνεται αντίστοιχα από €24,99 το μήνα για τη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι €49,99 για τη ψηλότερη ταχύτητα, χωρίς έκπτωση και από €12,49 μέχρι €24,99 με την εξάμηνη έκπτωση του 50%.

Η μηνιαία χρέωση για την προσθήκη υπηρεσίας τηλεόρασης, κυμαίνεται από €9,00 μέχρι €34,90, ωστόσο με την έκπτωση 50% για έξι μήνες που προσφέρει η εταιρεία η χρέωση μειώνεται από € 4,50 μέχρι €17,45. Το μηνιαίο πάγιο για την προσθήκη υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας ανέρχεται στα €2,00 ενώ για την προσθήκη πακέτου κλήσεων προς εθνικούς και διεθνείς σταθερούς προορισμούς, υπάρχει μηνιαία χρέωση €5,00.

Σε ότι αφορά την επιλογή για ενίσχυση της ταχύτητας αποστολής, αυτή μπορεί να κυμανθεί μέχρι 5-40Mbps αναλόγως της επιλογής του καταναλωτή, με το αντίστοιχο μηνιαίο πάγιο να κυμαίνεται από €6,00 μέχρι €15,00.

Η εξάμηνη έκπτωση 50% που προσφέρει η Primetel, ισχύει μέχρι τέλος Μαΐου, αποκλειστικά για τους νέους συνδρομητές με 24μηνη δέσμευση σε συγκεκριμένα προγράμματα υπηρεσιών διαδικτύου ή/και τηλεόρασης.

Προσφορές για ταχύτερο διαδίκτυο

Πέραν των επιλογών για εξατομικευμένα πακέτα, η PrimeTel προσφέρει επιδοτούμενα κατά 30%, προγράμματα ψηλών ταχυτήτων Home Fiber που επιτρέπουν το συνδυασμό υπηρεσιών διαδικτύου, κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης σε τιμές από €34,93 μέχρι €80,29.

Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου κονδυλίου, για νέους συνδρομητές ή υφιστάμενους με πακέτα ταχυτήτων χαμηλότερα των 100Mbps που αναβαθμίζουν την ταχύτητά τους.

Ανάλογη είναι η προσφορά της Cablenet fiberpower 60M για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και σταθερής τηλεφωνίας με μηνιαία χρέωση €19,90 για τους πρώτους 12 μήνες 24μηνου συμβολαίου, η οποία μετά τους 12 μήνες ανέρχεται στα €29,90 εκτός εάν ο καταναλωτής μεταφέρει τον αριθμό κινητής του στην Cablenet. Η Cablenet παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης υπηρεσιών με επιπρόσθετο κόστος ενώ, με το 24μηνο συμβόλαιο προσφέρεται δωρεάν εγκατάσταση.

Η εν λόγω προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου, για νέες συνδρομές με 24μηνη σύμβαση στην υπηρεσία fiberpower 60M.

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση ταχυτήτων διαδικτύου, η Cyta έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Μαρτίου προχωρά σε αυτόματη αναβάθμιση της σύνδεσης διαδικτύου των πελατών της.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, o επίτροπος ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την παροχή ψηλών ταχυτήτων διαδικτύου, αναφέροντας πως η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά κυρίως ταχύτητες 10-12 Mbps. Το 75% των καταναλωτών, όπως είπε, χρησιμοποιούν ταχύτητες κάτω των 30 Mbps.

Ο κ. Μιχαηλίδης, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν η ζήτηση για ψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου αυξηθεί, τότε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους, θα αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Της Μαρίας Χαμπή