You are here

Κυβερνητική ευθύνη για Cyta

14/07/2010 17:09
Η ευθύνη για ότι συμβεί στη Cyta θα βαρύνει εις μέγιστον βαθμό την κυβέρνηση, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή το σημερινό διορισμό των μελών του ΔΣ της Cyta.

Στην ανακοίνωση, αφού σημειώνεται ότι ο διορισμός των Προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών είναι με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι στην περίπτωση της Cyta τα όσα προηγήθηκαν και που οδήγησαν στη γνωστή κρίση και την παραίτηση του ΔΣ θα έπρεπε να λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη για τους νέους διορισμούς, «γεγονός το οποίο δεν φαίνεται να λήφθηκε υπόψη».

«Τώρα η ευθύνη για ότι συμβεί στη Cyta θα βαρύνει εις μέγιστον βαθμόν την Κυβέρνηση. Η οποία οφείλει να ασκεί αυστηρή εποπτεία για τον τερματισμό παρατυπιών, ατασθαλιών μη χρηστής διαχείρισης και υπερβάσεων εξουσίας», αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Προσθέτει ότι θα καταθέσει το φθινόπωρο στη βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση Νόμου για εκ βάθρων τροποποίηση της Νομοθεσίας έτσι ώστε οι διορισμοί των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών να γίνονται με ανοικτή προκήρυξη, υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους με κατάθεση επιστημονικών τίτλων και ακαδημαϊκών προσόντων και με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και των καταναλωτών.

«Μόνο με αυτό τον τρόπο θα τερματισθεί ένα καθεστώς διακυβέρνησης στους Ημικρατικούς Οργανισμούς που προάγει και καλλιεργεί φαινόμενα της χρηστής διοίκησης και της ισοπολιτείας και σε αρκετές περιπτώσεις μη ικανοποιητικής και αυστηρής διαχείρισης του δημοσίου πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωση.